10. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká internetová spoločnosť Google prvýkrát našla dôkazy o tom, že Rusi sa pokúsili využiť jej komunikačné platformy k zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Napísal to denník The Washington Post. Desaťtisíce dolárov vraj minuli ruskí agenti za inzeráty šíriaci dezinformácie.
Rusi podľa washingtonských novín investovali do inzerátov na najväčšej svetovej platforme pre zdieľanie videí YouTube, vo vyhľadávacej službe Google, na inzertnej sieti DoubleClick a v službe elektronickej pošty Gmail. Zadávatelia inzerátov podľa The Washington Post zrejme nie sú totožní s tými, ktorí na rovnaké účely využívali komunikačnú sieť Facebook. To môže znamenať, že Rusko sa snaží šíriť dezinformácie v ďaleko širšom meradle, než sa doteraz predpokladalo, píše denník.
Firma Google skôr možnosť zneužitia svojich služieb podceňovala, nedávno ale oznámila, že začína vyšetrovanie. Správu washingtonských novín, ktorá sa odvoláva na osoby oboznámené s týmto vyšetrovaním, odmietlo vedenie Googlu komentovať.
Spoločnosť sa teraz údajne zameriava na analýzu balíku inzerátov, zadaných za necelých 100.000 dolárov. Zisťuje, či boli objednané takzvanými trollmi, teda osobami najatými ruskou vládou pre šírenie dezinformácií online, alebo či pochádzajú z legálnych ruských účtov.
Spoločnosť Facebook nedávno poskytla americkému Kongresu súbor 3000 inzerátov objednaných Ruskom na populárnej sociálnej sieti. Podľa parlamentných vyšetrovateľov inzeráty zadali agenti Agentúry pre výskum internetu, ktorú Facebook označuje za "Troll farmu" napojenú na ruskú vládu. Cena inzerátov sa pohybovala okolo 100.000 dolárov. Ďalších 2200 inzerátov údajne firma skúma.
Spoločnosť Twitter, ktorá prevádzkuje celosvetovo pôsobiaca server mikroblogov, nedávno oznámila, že uzavrela vyše 200 účtov napojených na Agentúru pre výskum internetu. Uviedla tiež, že webové stránky ruskej štátnej propagandistickej spoločnosti RT uvoľnili na nákup reklamy na sieti 274.000 dolárov.
Vedúci predstavitelia firiem Facebook a Twitter majú 1. novembra vypovedať pred americkými parlamentnými výbormi, ktoré údajné ruskej zásahy do amerických volieb vyšetrujú. Spoločnosť Google ešte neoznámila, či výzvu na účasť na rokovaní prijala.

Copyright © ČTK 2017

Predseda hnutia ÁNO Andrej Babiš podáva trestné oznámenie kvôli twitterovému účtu skupiny Šuman, kde sa postupne objavujú niektoré dokumenty o jeho aktivitách či zvukové nahrávky.
Babiš reagoval na víkendové zverejnenie dokumentov o Farme Bocianie hniezdo. Podľa nich si banka bola vedomá, že farma patrí pod vtedajšiu Babišovu firmu Agrofert. Ak prepojenie existovalo, farma nemala získať 50 miliónovú dotáciu.
Babiš v pondelok uviedol, že farmu nikdy nevlastnil ani on, ani Agrofert.

ČT TXT