4. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Webová stránka Flickr, ktorá sa špecializuje na zdieľanie fotografického materiálu, oznámila, že zo svojich serverov zmaže milióny fotografií. Opatrenie súvisí s prechodom stránky do rúk nového majiteľa. Flickr kúpila v tomto roku firma SmugMug od mediálnej spoločnosti Yahoo.
Nový majiteľ hodlá uprednostniť platiacich užívateľov pred ziskami z reklamy, informoval v piatok denník The Guardian. Bezplatní užívatelia budú limitovaní na uskladňovanie 1000 fotografií. Akékoľvek prekročenie tohto počtu bude od februára 2019 odstránené. Limit je prudkým znížením užívateľskej kapacity jedného terabytu údajov pre jedného užívateľa. Toto rozmedzie, zavedené spoločnosťou Yahoo v roku 2013, predstavovalo približne 500.000 fotografií.
SmugMug tvrdí, že iba tri percentá voľných užívateľov má na Flickri aktuálne viac než 1000 fotografií. Spoločnosť argumentuje aj tým, že mnohí z nich žiadnym spôsobom neparticipujú na budovaní hodnotnej komunity.
"Voľný terabyt zväčša lákal členov, ktorí mali záujem o toto voľné úložisko, a nie o interakciu s ďalšími milovníkmi fotografie," vyhlásil viceprezident Flickru Andrew Stadlen. Voľný limit bol atraktívny pre tých, ktorí stránku využívali na skladovanie fotografií prezentovaných najmä blogermi a spravodajcami.

Britská prokuratúra vyplatila odškodné známemu bývalému moderátorovi BBC Paulovi Gambaccinimu, ktorého falošne podozrievali zo sexuálneho zneužívania detí. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
Gambaccini nebol spokojný s tým, ako britská kráľovská prokuratúra pristupovala k vyšetrovaniu jeho prípadu a podal na ňu žalobu. Prokuratúra v sobotu oznámila, že s moderátorom dosiahla "dohodu bez uznania (právnej) zodpovednosti". Výšku dohodnutého odškodného nezverejnila.
Šesťdesiatdeväťročný Gambaccini namietal voči tomu, že britské úrady nedali po uzavretí kauzy jednoznačne najavo, že obvinenia voči nemu boli úplne nepodložené. Nepravdivo tiež naznačili, že jeho údajné obete mali byť neplnoleté.
Okrem prokuratúry podal moderátor žalobu aj na britskú políciu, ktorá je riešená v rámci osobitného právneho sporu.
Rozhlasového dídžeja zadržala polícia v roku 2013 a vypočula ho pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí. Po niekoľkých hodinách ho prepustili na kauciu a po zhruba roku jeho prípad uzavreli bez vznesenia obvinení.
V USA narodený Gambaccini, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, všetky podozrenia poprel a označil ich za "úplnú fikciu". Konkrétne bol podozrievaný z toho, že v 80. rokoch zneužil dvoch chlapcov v tínedžerskom veku, čo však napokon nepotvrdilo, píše BBC.
K jeho zadržaniu došlo v rámci rozsiahleho policajného vyšetrovania, ktoré spustil veľký pedofilný škandál okolo zosnulého moderátora BBC Jimmyho Savilea. Do aféry bolo zapletených množstvo ďalších celebrít.
Gambaccini patrí medzi najznámejších moderátorov hudobných relácií v Británii a pre BBC pracoval asi štyri desaťročia. Celá aféra mu podľa vlastných slov obrátila život naruby, poškodila dobrú povesť a viedla k úplnému prerušeniu jeho spolupráce s BBC. Stanicu pritom obviňuje z toho, že mu nepomohla očistiť jeho meno po tom, ako sa dokázala jeho nevina.


Viac ako stovka známych osobností vyzvala Organizáciu Spojených národov na to, aby začala nezávislé vyšetrovanie vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zabili 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Informovala o tom v sobotu arabská televízia al-Džazíra.
Pod otvorený list adresovaný generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi sa podpísali spisovatelia ako napríklad J. K. Rowlingová, Zadie Smithová, Paul Auster, Michael Cunningham, Margaret Atwoodová, Ian McEwan, Orhan Pamuk či Herta Müllerová. Signovali ho tiež uznávaní herci ako Meryl Streepová či Alec Baldwin.
List zostavila nezisková organizácia PEN America bojujúca za slobodu prejavu. Šéfovi OSN ho poslala a zároveň i zverejnila na svojej webstránke 2. novembra - na Medzinárodný deň skoncovania s beztrestnosťou za zločiny vykonané proti novinárom.
"Násilná vražda významného novinára a komentátora na cudzej pôde je vážnym porušením ľudských práv a znepokojivou eskaláciou tvrdých zákrokov voči disentu v Saudskej Arábii, ktorej vláda v ostatných rokoch uväznila mnohých spisovateľov, novinárov, obhajcov ľudských práv," píše sa v liste, z ktorého cituje al-Džazíra.
Dokument ďalej konštatuje, že vražda novinára na pôde diplomatického objektu nemôže byť považovaná za nič iné ako akt štátneho teroru, ktorého zámerom je zastrašiť novinárov, disidentov a kritikov režimu žijúcich v exile.
Saudská Arábia je vystavená rastúcemu tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré od nej žiada jasné vyjadrenia ohľadom Chášukdžího smrti. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.
Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.

Copyright ©TASR 2018