10. 11. 2018

FilmFestival Cottbus

FilmFestival Cottbus


Hlavnú trofej 28. ročníka Festivalu východoeurópskych filmov v nemeckom meste Cottbus dotovanú sumou 25.000 eur získala v sobotu večer dráma Ayka, ktorú v rusko-nemecko-poľsko-kazašsko-čínskej koprodukcii nakrútil režisér Sergej Dvorcevoj. Snímka získala aj ocenenie Ekumenickej poroty.
Ceny za najlepší ženský herecký výkon udelili podľa informácií z webovej stránky podujatia Martine Apostolovovej z Bulharska za kreáciu titulnej postavy v dráme Irina, ktorá získala i ocenenie za najlepší debut. Medzi predstaviteľmi mužských postáv najviac zaujal estónsky herec Reimo Sagor v snímke s anglickým distribučným názvom Take It or Leave It, ktorý pobaltská republika vyslala do boja o Oscara.
Osobitnú cenu poroty za najlepšiu réžiu dotovanú sumou 7500 eur udelili ruskému filmárovi Ivanovi Tverdovskému za drámu Podbrosy.
V hlavnej súťaži, ani súťaži krátkometrážnych filmov Slovensko zastúpenie nemalo, českú kinematografiu reprezentovala v prvej snímka Mars Benjamina Tučeka a sčasti aj film Via Carpatia, ktorý vznikol v poľsko-česko-macedónskej koprodukcii, v druhej opus Seznámení, dielo dvojice Lubomír Ballek-Terézia Halamová.
Cenu publika si z Cottbusu odváža snímka poľského oscarového režiséra Pawla Pawlikovského Zimna wojna, ktorú nominovala Európska filmová akadémia v sobotu na Európsku filmovú cenu.
Festivalová prehliadka, ktorá sa začala 6. novembra a ktorú zakončia záverečné projekcie v nedeľu, prilákala podľa organizátorov rekordných 22.000 návštevníkov.


Copyright ©TASR 2018