20. 7. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nešťastie a tragédia zaujímali noviny aj pred sto rokmi. Dokazuje to pokračovanie projektu Slovenskej národnej knižnice (SNK) Digitálna knižnica a digitálny archív. Národná knižnica prináša každý týždeň výber zo zdigitalizovaných 100-ročných novín. “Vo vydaní od 13. - 19. júna 1914 sa dočítate, na aké ľudské nešťastie netreba ani vojnu,“ avizovala manažérka publicity projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) Zuzana Stančíková.
Tí, čo navštívia webstránku projektu http://dikda.eu zistia, že nešťastie takpovediac chodilo po našich veľhorách vždy. Počas nočného hľadania vzácneho ďalekohľadu na tatranskom vrchu Solisko si pred sto rokmi počkalo na istého Eugena Molnára. “Je pozoruhodné, že v storočných novinách, ktoré len málokedy prekročili rozsah ôsmich strán, rezonujú negatívne a smutné správy. Napríklad krátka správa o mladej rodine, ktorej osud spečatil kuriózny sen otca, no tiež príbehy súrodeneckej chamtivosti za peniazmi a majetkom, krvilačná pomsta či amorálne konanie a vražda,“ píše SNK v komentári k pokračovaniu zverejňovania zdigitalizovaných storočných novín. Pred storočím sa “do novín dostala tiež správa o prvom pokuse zabitia ruského mystika Grigorija J. Rasputina, ktorý bol dôležitou postavou v živote ruského cára Mikuláša II., jeho manželky a mladého cároviča Alexeja. O jeho zavraždenie sa pokúsila bývalá prostitútka Khionia Gusevova, ktorá ho nožom bodla do brucha. Po náročnej operácii sa Rasputin zotavil. Násilnej smrti však neušiel o dva roky neskôr“, dodáva SNK a pripomína, že s Rasputinovým životom a smrťou sú spájané mnohé legendy. Článok možno nájsť na http://dikda.eu/co-sa-pisalo-v-novinach-pred-100-rokmi-13-19-jula-1914/.
Projekt DIKDA, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), verejnosti sprístupňuje zdigitalizované diela, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, teda ktoré sú z pohľadu autorských práv voľné.

Copyright © TASR 2014