26. 10. 2023

Zomrel Zdeněk Mácal

Zomrel Zdeněk Mácal




Vo veku 87 rokov zomrel v stredu svetovo preslávený dirigent Zdeněk Mácal. Za svoju kariéru dirigoval viac ako 170 významných orchestrov, riadil Berlínske filharmoniky, Kráľovskú filharmóniu v Londýne, Viedenskej symfoniky či symfonické orchestre v Chicagu a Bostone. V rokoch 2003 až 2007 viedol ako šéfdirigent Českú filharmóniu. ČTK o úmrtí Mácala z poverenia rodiny informoval Filip Wágner.


"Pozostalí sa rozhodli, že posledná rozlúčka sa uskutoční v rodinnom kruhu," povedal Wágner.

Mácal pochádzal z Brna, narodil sa 8. januára 1936. Prvýkrát sa výrazne zviditeľnil v polovici 60. rokov na dirigentských súťažiach vo francúzskom Besançone av New Yorku. Viedol Moravskú filharmóniu v Olomouci a úspešne spolupracoval s Pražskými symfonikmi a Českou filharmóniou. Zlom v jeho živote prišiel po augustovej okupácii v roku 1968, kedy emigroval. Pre českú hudobnú verejnosť sa potom na takmer 30 rokov "stratil", pretože pre minulý režim bol tabu.

Do vlasti sa ako umelec vrátil v roku 1996. Popri ČF potom obnovil spoluprácu aj so Symfonickým orchestrom hlavného mesta Prahy FOK. Keď prvýkrát po 28 rokoch stál na Pražskej jari 1996 znovu pred dirigentským pultíkom v Rudolfíne, bol jeho návrat senzáciou.

Šéfdirigentom najprestížnejšieho českého telesa sa stal v roku 2003, v septembri 2007 sa nečakane vzdal mandátu. Ako neskôr uvádzal, v ČF sa "často cítil skôr ako hosť ako ako šéf". "Do všetkého tu hovorilo príliš veľa ľudí," konštatoval.

V zahraničí pôsobil v Holandsku, Švajčiarsku av Nemecku, a od roku 1982 predovšetkým v USA. Desať rokov bol šéfom Milwaukee Orchestra av rokoch 1993 až 2002 sa zaslúžil o umelecký vzostup symfonikov v New Jersey. Spolupracoval s množstvom špičkových orchestrov štyroch svetadielov, s poprednými opernými domami. Podieľal sa na realizácii nespočetných zvukových záznamov, okrem iného nahral kompletné Dvořákovej symfónie. V cudzine, rovnako ako na tuzemských pódiách, presadzoval českú hudbu.

Vo svojej dirigentskej práci sa zameriaval na Gustava Mahlera, Johannesa Brahmsa či Antonína Dvořáka. Sprevádzalo ho však aj dielo Leoša Janáčka, ktorého je obdivovateľom. Preto tiež prijal čestnú funkciu prezidenta Medzinárodného hudobného festivalu Janáčkov máj.

Zdroj: ČTK