4. 10. 2018

Renáta Kaščáková nerozumie tvorbe filmu

Renáta Kaščáková nerozumie 
tvorbe filmu


Peniaze na film Generál o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi sú míňané absolútne neefektívne, tvrdí to poslankyňa opozičnej SaS Renáta Kaščáková. Tvorba filmu podľa nej ukazuje, ako nefunguje Audiovizuálny fond (AvF). Kritizuje rôzne zmeny v procese výroby filmu, ako napríklad zmenu scenára. Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) upozorňuje, že zmeny sú bežné a neznamená to, že sú peniaze vynakladané neefektívne. Kritiku AvF odmieta. Na rokovaní parlamentného kultúrneho výboru bol aj producent diela Milan Stráňava. Žiada o čas na dokončenie filmu.
„Ide o 2,6 milióna eur bez DPH. Kto ste pán Stráňava, že máte tieto privilégiá, že vám stále posúvajú termíny a tolerujú, že neplníte zmluvu?“ pýtala sa Kaščáková. Maďarič poslankyňu upozornil, že natáčanie filmu sa nedeje podľa tabuliek a zmeny nie sú neobvyklé. „Tvorba filmu je veľké dobrodružstvo, tieto veci treba vnímať vo vývoji. Je bežné, že sa menia režiséri aj scenár,“ uviedol.
Kaščáková podľa jeho slov predviedla neznalosť voči tvorbe filmu aj voči Audiovizuálnemu fondu (AvF). „Fond by mal vždy pomáhať a byť ústretový, pokiaľ je to v medziach zákona. To, že sa zaplatí scenár na začiatku a potom sa mení, neznamená, že tie peniaze boli vynaložené neefektívne. Tvorba filmu je proces. Výroba filmu nie je výroba topánok,“ vyhlásil Maďarič.
Riaditeľ AvF Martin Šmatlák pripomenul, že problematický je len jeden projekt. Poslankyňa však k nemu nepristupuje nezaujato. „Nehľadá pravdu, ale vyslovuje súdy,“ poznamenal. Producent Stráňava si myslí, že sa Kaščáková „nechala do istej miery ovplyvniť pri projekte od ľudí, ktorí si o Generálovi nemôžu myslieť nič dobré“. Dodal, že by potreboval pol roka pokoj na dokončenie filmu.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník pripomenul, že RTVS uzavrela so spoločnosťou JMB Film & TV Production Bratislava dodatok zmluvy o koprodukčnej spolupráci, ktorý zároveň sprísnil podmienky čerpania koprodukčného vkladu RTVS. „Podmienky, ktoré produkčná firma má, sú mimoriadne striktné. Od marca tohto roku RTVS nijakým spôsobom nefinancovala tento projekt. Vyhodnotíme ho k 31. októbru a na základe toho sa rozhodneme, čo a ako ďalej. Od podpísania dodatku, keď sa rozbehli práce, producent dodržiava všetky povinnosti, ktoré má v zmluve,“ uviedol Rezník.
Filmové dielo mapujúce osudy generála francúzskej armády a jedného zo zakladateľov 1. Československej republiky Milana Rastislava Štefánika začali nakrúcať 5. júla. Postavu Štefánika si zahrá slovenský herec Milan Ondrík. Doteraz boli zrealizované nakrúcania v exteriéroch v obci Košariská a v Martine.
Film mal pôvodne prísť do kín už vo februári 2019. Čerpanie štátnych dotácií (realizované prostredníctvom dotácií AvF i prostriedkov pre RTVS na výrobu filmov) pre tento filmový projekt vyvolalo pochybnosti v súvislosti s doterajšou prípravou diela a oddialením jeho realizácie. Opozičná SaS dokonca podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia na subvenčný podvod. Producent diela Milan Stráňava i zástupcovia AvF a RTVS podozrenia rázne odmietli.

Copyright ©TASR 2018