31. 3. 2021

Febiofest prvýkrát ocenil najlepší pripravovaný slovenský film

Febiofest prvýkrát ocenil najlepší
 Zobraziť zdrojový obrázok
 pripravovaný slovenský film




Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava prvýkrát v histórii ocenil najlepší pripravovaný slovenský film. Festival sa tento rok neuskutočnil v tradičnej podobe, dal však priestor domácim tvorcom, aby svoje projekty predstavili online takmer stovke domácich aj zahraničných filmových expertov. Ocenenie za najlepší prezentovaný projekt Cenu Best Febio Pitch s finančnou prémiou získal pripravovaný celovečerný hraný debut režiséra Martina Gondu Potopa. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.
Po úspechu absolventského filmu Pura Vida, ktorý mal svetovú premiéru v sekcii Cinéfondation na festivale v Cannes v roku 2019, sa režisér Martin Gonda opäť vracia na východ Slovenska. Osud domovskej dediny rusínskeho dievčaťa spečatil nový projekt priehrady. Mara túži opustiť vidiek, aby mohla študovať v meste, ale jej otec farmár ju chce udržať doma na rodinnej pôde, ktorú napriek blížiacemu sa koncu bráni. Mara sa ocitá v srdci dedinskej komunity, ktorú sužuje zlyhávajúca infraštruktúra, teror zo strany úradov a prichádzajúca potopa. "Film zaujal pútavým rozprávaním o téme rodiny na pokraji zániku v mene pokroku," zdôvodnila svoje rozhodnutie medzinárodná porota v zostave Hugo Rosák z Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, Renata Santoro z festivalu v Benátkach Giornate degli Autori, ktorá zároveň pracuje aj pre Berlinale a Cannes, a Bernd Buder z FilmFestivalu Cottbus.
Špeciálnou cenou odmenila porota pripravovaný krátky film Strigov v réžii Barbory Berezňákovej, ktorý oslovil "nežným pozorovaním vymierajúcich tradícií a výnimočnej schopnosti úprimne rozprávať o smrti".
V pôvodne plánovanom termíne Febiofestu sa tento rok uskutočnila len jedna z jeho kľúčových aktivít, a to Industry Days, zameraná na odbornú verejnosť. V rámci nich dominovala prezentácia pripravovaných slovenských filmov Works in Progress, ktorá sa uskutočnila 29. marca formou živého online streamu. Počas neho tvorcovia vo videoprezentáciách predstavili 11 nových filmových projektov. "Medzi divákmi bolo vyše 70 filmových profesionálov z prestížnych medzinárodných festivalov z Toronta, Sundance, Benátok, Locarna, Edinburghu, Karlových Varov či z festivalov dokumentárnych filmov IDFA v Amsterdame či Doc Leipzig," poznamenala Kizáková. Táto účasť podľa nej dokazuje veľký záujem zahraničia o súčasnú slovenskú kinematografiu aj bohaté kontakty, ktoré Febiofest v rámci organizovania Industry Days počas niekoľkých rokov nadobudol.

 

Zdrokj TASR