1. 4. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


How to report while being manhandled by security in China - BBC News -  YouTube


Korešpondent britskej stanice BBC John Sudworth opustil pre obavy o svoju bezpečnosť Čínu a odteraz bude o krajine informovať z Taiwanu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie BBC.
Klub zahraničných spravodajcov v Číne (FCC) uviedol, že Sudworth opustil krajinu narýchlo minulý týždeň, keďže sa "obával o svoju bezpečnosť, ako aj o bezpečnosť svojej rodiny".
"Johnove správy odhalili pravdy, o ktorých čínske úrady nechceli, aby sa svet dozvedel," uviedla BBC. Spravodajská stanica na svojej webovej stránke zverejnila informáciu, že Sudworth a jeho tím čelili pri výkone svojej práce sledovaniu, jej bráneniu a zastrašovaniu.
Spolu so Sudworthom odišla na Taiwan aj jeho manželka Yvonne Murrayová, spravodajkyňa írskej stanice RTÉ.
FCC dodal, že ide zjavne o odplatu za Sudworthove reportáže z čínskej oblasti Sin-ťiang, kde sa Peking podľa ľudskoprávnych aktivistov pokúša násilne asimilovať Ujgurov v prevýchovných centrách. Sudworth z Číny informoval aj o pandémii či o ďalších citlivých témach.
Čínu vo februári zakázala na svojom území vysielanie britskej televíznej stanice BBC World News. Táto stanica sa tak pridala k ďalším médiám a webovým stránkam, ako sú Google, Facebook, Twitter, Wikipedia a Instagram, ktoré nie sú v Číne dostupné.



Druhá tvár Viktora Orbána: Sen o Veľkom Maďarsku 

Desiatky maďarských nezávislých médií v otvorenom liste vyzvali premiéra Viktora Orbána, aby im bol umožnený prístup do nemocníc, kde sa liečia pacienti s covidom, a do vakcinačných centier. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.
Signatári listu požadujú ukončenie reštrikcií, ktoré podľa nich obmedzujú možnosti spravodajského pokrývania priebehu pandémie v Maďarsku.
Maďarská vláda tvrdí, že nijaké takéto obmedzenia neexistujú. Priznáva však, že do nemocníc a vakcinačných centier majú prístup len novinári štátnych médií.
Hovorca Orbánovej vlády bezprostredne nereagoval na e-mail agentúry Reuters, ktorá od neho žiadala vyjadrenie k otvorenému listu.
Novinári nezávislých médií tvrdia, že majú zákaz hovoriť so zdravotníkmi. Pri žiadostiach o telefonické vyjadrenia ich pravidelne odkazujú len na maďarské ministerstvo zdravotníctva.
"Lekári a zdravotné sestry nemôžu slobodne hovoriť s verejnosťou a novinárov nevpúšťajú do nemocníc, takže nemôžeme zistiť, čo sa tam deje," píše sa v liste, pod ktorý sa podpísali zástupcovia 28 nezávislých novín, spravodajských serverov a ďalších médií.
Poukazujú v ňom aj na to, že na každodenných vládnych brífingoch sa zverejňuje len veľmi obmedzené množstvo informácií.
"(Orbánova) vláda v tejto najdôležitejšej otázke verejného diania už rok uplatňuje cenzúru. Je to škandál," uviedol jeden zo signatárov listu, Tamás Ónody Gomperz zo ľavicového magazínu jelen.hu.
Maďarsko má v posledných týždňoch spomedzi krajín sveta najviac úmrtí v prepočte na počet obyvateľov. Maďarskí zdravotníci už pritom zaočkovali asi pätinu obyvateľstva, čo je jedna z najvyšších úrovní zaočkovanosti v rámci EÚ.
Na čoraz väčšie ťažkosti, ktoré majú maďarskí novinári pri spravodajskom pokrývaní pandémie, už v utorok poukázala Rada Európy. Maďarská vláda toto tvrdenie odmietla ako neopodstatnené a nepodložené faktami.
Podľa aktivistov a medzinárodných organizácií Orbánova vláda obmedzuje nezávislé médiá už od roku 2010, keď sa ujala moci. Budapešť to popiera, uvádza Reuters.
V Maďarsku pribudlo v utorok 302 úmrtí osôb infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 20.737. Počet nakazených sa zvýšil o 6700 na 652.433.



Copyright © TASR 2021