20. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Na šesť rokov väzenia odsúdili v pondelok v Taliansku brata mafiánskeho bossa Carmineho Spadu a jeho komplica, a to za útok na novinára verejnoprávnej televízie RAI a kameramana z novembra 2017. Obaja navyše musia uhradiť odškodné vo výške 4000 eur.
Sudcovia vyhodnotili fakt, že je obžalovaný Roberto Spada bratom významného mafiána, ako priťažujúcu okolnosť. Napriek tomu vyniesli rozsudok pod hranicou návrhu prokuratúry (8 rokov a deväť mesiacov).
Novinár Daniele Piervincenzi robil so Spadom rozhovor v kúpeľnej loaklite neďaleko Ríma a pýtal sa ho pri tejto príležitosti na kontakty s ultrapravicovým hnutím CasaPound. Na to však muž, ktorý je umiestnený vo vyšetrovacej väzbe v zariadení v Tolmezze pri Udine, reagoval úderom hlavy do novinára, ktorému zlomil nos. Následne zobral obušok a žurnalistu ním odohnal z dejiska rozhovoru.

Copyright ©TASR 2018

Česká televízia vlani hospodárila vyrovnane, náklady aj výnosy predstavovali 6,457 miliardy korún. V správe to uviedla hovorkyňa Karolína Blinková. Oproti plánovanému rozpočtu dosiahla úspor 86 miliónov a dostala tiež viac peňazí z poplatkov. Generálny riaditeľ Petr Dvořák dostane za minulý rok odmenu 2,42 milióna korún. Schválila to dnes Rada Českej televízie. Je to maximálna ročná odmena.
Príjem z televíznych poplatkov predstavoval 5,66 miliardy korún, teda o 15 miliónov korún viac, než predpokladal rozpočet schválený Radou Českej televízie. Rada vždy na konci roka schvaľuje rozpočet na budúci rok. Predvlani schválila na rok 2017 rozpočet 6,875 miliardy korún. Oproti rozpočtu dosiahla televízia i úspory v mzdových, výrobných a prevádzkových nákladoch, ktoré boli nižšie o 86 miliónov korún.
Hospodárenie bolo jedným z dôležitých kritérií, na základe ktorých dnes rada schválila pridelenie bonusu Dvořákovi v plnej výške, a to 2,42 milióna korún. Je to desaťnásobok jeho mesačného platu vo výške 242.000 korún, ktorý má Dvořák od minulého roka. Ďalším kritériom pre udelenie odmeny je kvalita vysielania a programu a manažérske výsledky.
Vlani dostal Dvořák ročný bonus 2,3 milióna korún, čo bola tiež maximálna možná odmena vzhľadom na desaťnásobok platu. Dvořákovi sa totiž vlani zvýšil plat z 230.000 na 242.000 korún mesačne.
Na konci roka 2017 začala Česká televízia na základe prijatej diginovely tiež technologicky náročný prechod na nový vysielací štandard DVB-T2 / HEVC, ktorý mal byť aj v budúcnosti financovaný z prostriedkov získaných narovnaním možností v odpočtu DPH pre médiá verejnej služby. "Aktuálna vládna novela, ktorá opatrenia v oblasti DPH revokuje, by však mohla druhú vlnu digitalizácie výrazne ovplyvniť. Česká televízia by v prípade schválenia novely prišla ročne o 350 až 400 miliónov korún a bola by nútená celý proces digitalizácie urýchliť a takmer zo dňa na deň ukončiť súbežné vysielanie v oboch platformách, "uviedla hovorkyňa Karolína Blinková. Podľa nej by to malo vplyv na príjem bezplatného šírenie televízneho vysielania pre viac ako 50 percent českých domácností. "Pre ďalšie úspory by potom bola Česká televízia nútená revidovať šírku služieb, ktoré v túto chvíľu poskytuje," dodala.

Niekdajší dlhoročný šéfredaktor ČTK Petr Holubec sa stane novým členom etického panelu Českej televízie. Štvorročné obdobie začne od 16. decembra, povedal dnes v Brne na rokovaní Rady Českej televízie jej generálny riaditeľ Petr Dvořák. Holubec nahradí Stanislavu Hronovú, ktorá skončí. Etický panel je poradným orgánom generálneho riaditeľa. Jeho poslaním je prijímať stanoviská k eticky sporným aspektom relácií.
Podľa Dvořáka obsadí Holubec miesto po dohode. "Ako bývalý šéfredaktor ČTK má dlhodobú skúsenosť s vedením tlačovej agentúry," uviedol Dvořák. Holubec viedol Českú tlačovú kanceláriu viac ako 25 rokov do apríla 2016. Ako redaktor pracoval v ČTK od roku 1976, šéfredaktorom bol zvolený v roku 1990. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe, kde tiež získal doktorát.
Etický panel má päť členov. Členstvo v ňom je čestné. Jedná výhradne na základe zadania, ktorá dostane od generálneho riaditeľa Českej televízie. Etický panel bol ustanovený podľa Kódexu Českej televízie na jar roku 2004.


Copyright © ČTK 2018




Španielsku reportérku Deutsche Welle Julieth Gonzálezovú Theránovú sexuálne obťažoval neznámy muž počas jej práce v jednom z dejísk svetového šampionátu vo futbalu ruskom Saransku, Podľa bundesligovej rozhodkyne Bibiane Steinhausovej je takéto správanie neakceptovateľné.
Udalosť sa odohrala rýchlosťou blesku. Julieth Gonzálezová Theránová naživo reportovala so Saranska pre španielsky kanál DW, keď sa zrazu pri nej zjavil neznámy muž, chytil ju za prsia, pobozkal na líce a o sekundu neskôr už zmizol v dave. Reportérka po počiatočnom šoku pokračovala vo svojej práci, ako keby sa nič nestalo.
"Dve hodiny som tam bola, pripravovala sa na vysielanie a k ničomu nedošlo. Keď som však začala reportovať ´naživo´, zrazu sa to stalo. Fanúšik zrejme využil presne to, že som musela ísť naživo a nemohla robiť nič iné. Keď som sa potom obzrela, kam išiel, bol už preč," uviedla Gonzálezová Theránová na webe dm.com.
Pridala kritický názor, že viacerí fanúšikovia berú televízne redaktorky iba ako "milé prostriedky na skrášlenie prostredia", kde spravidla dominujú muži. "V skutočnosti má naša práca svoj systém a stratégiu. Nemôžem len tak prísť pred kameru a niečo začať rozprávať," vysvetlila Gonzálezová Theránová. Zároveň dodala, že na základe tohto jedného incidentu nechce vystupovať ako celoplošná kritička fanúšikov. "Vždy sa nájde aj veľa takých, ktorí nám ženám za mikrofónom prejavujú tie správne komplimenty a rešpekt. Tento konkrétny však mal od nich ďaleko," dodala.
Keď sa spomenutý incident dostal na sociálne siete, viacerí fanúšikovia ho začali komentovať v duchu, veď "ju len pobozkal na tvár a píše sa o tom ako o čine násilníka." Nemecká rozhodkyňa Steinhausová má na to striktne kritický názor: "Súcitím s reportérkou, takéto veci sa v minulosti odohrali už neraz. Neklamme sa, že tak to nie je."
V nedávnej minulosti sa s tým stretli aj nemecká reportérka ZDF Claudia Neumannová či Mexičanka Maria Fernanda Morová pracujúca pre Fox Sports. Počas reportovania naživo z futbalového zápasu ju obkľúčili viacerí fanúšikovia, ktorí sa jej začali dotýkať a vyrušovať ju. "Je to problém, ktorý treba riešiť," tvrdí Nemka Steinhausová.

Americký mediálny konglomerát Walt Disney ponúkol za kľúčový majetok firmy Twenty-First Century Fox 70,3 mld. USD, aby prekonal návrh mediálnej spoločnosti Comcast, ktorá chce Fox prevziať za 65 mld. USD. Disney chce kúpiť filmové a televízne štúdia Twenty-First Century Fox, časť káblových sietí a majetok firmy v zahraničí.
Súboj o Twenty-First Century Fox je odzrkadlením nového hlavného úsilia zábavných a telekomunikačných firiem. Snažia sa totiž vo svojom podnikaní sústrediť viac programov, aby lepšie konkurovali streamovacím službám takých spoločností, ako sú Amazon a Netflix. V decembri minulého roka Disney za Twenty-First Century Fox ponúkal iba 52,5 mld. USD.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.