11. 9. 2020

Verejnoprávna televízia má viac reflektovať požiadavky menšín

Verejnoprávna televízia má 

viac reflektovať požiadavky menšín
 
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má viac reflektovať požiadavky menšín. Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny prediskutoval na svojom zasadnutí možný rozvoj menšinového vysielania a dohodli sa, že zástupcovia menšín poveria odborníkov zo svojich radov. Tí s riaditeľom Sekcie národnostného vysielania RTVS Attilom Lovászom prediskutujú koncepciu rozvoja menšinového vysielania RTVS. V tlačovej správe o tom informoval vedúci sekretariátu Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Zoltán Kovács.

Ako ďalej priblížil, Výbor dlhodobo kritizuje prístup vedenia RTVS k menšinovému vysielaniu. Nazdávajú sa tiež, že RTVS porušuje zákon tým, že v celkovom vysielacom čase nie je proporčne zastúpený menšinový podiel. Dodávajú, že vysielací čas nie je pevne stanovený a národnostné redakcie sú personálne a finančne poddimenzované. Rada RTVS však dala za úlohu jej generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi aktualizovať do konca októbra koncepciu menšinového vysielania.
Výbor sa tiež zaoberal sčítaním obyvateľstva. Generálna riaditeľka Sekcie sociálnej štatistiky a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková informovala členov Výboru o pripravovanej komunikačnej kampani, v rámci ktorej v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny budú propagovať aj dôležitosť priznania si národnosti a materinského jazyka. Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky (Most-Híd) prisľúbil pomoc pri prekladoch propagačných materiálov do piatich menšinových jazykov, ktorých jednotný dizajn zabezpečí ŠÚ.
Ivančíková ďalej informovala, že elektronický sčítací formulár bude aj v menšinových jazykoch prístupný od 21. septembra. Zámerom ŠÚ je v počas jedného týždňa overiť zrozumiteľnosť formulárov pre verejnosť a v nasledujúcom kroku otestovať prácu v teréne, v rámci ktorej sa zamerajú aj na marginalizované komunity.
Kovács dodal, že na zasadnutí Výboru informovala generálna riaditeľka Sekcie národnostného a inkluzívneho vzdelávania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Monika Gajdácsová, že dlhé roky pripravovaná učebná kniha „Zoznámme sa, národnostné menšiny“, je hotová a prekladá sa do maďarčiny. Kniha má slúžiť pre žiakov slovenských škôl, aby získali poznatky o národnostných menšinách.
Členovia Výboru pripomenuli, že kniha je prioritne určená pre slovenské školy, preto nevidia dôvod, aby sa naďalej odďaľoval proces jej zaradenia do vyučovania. V tejto súvislosti preto Výbor požiadal Štátny pedagogický ústav neodkladne finalizovať a zverejniť učebný materiál „Zoznámme sa, národnostné menšiny“, aby mohol byť zaradený do učebných osnov.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.