11. 9. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Vyslať do Bieloruska pozorovateľskú misiu, ktorá by prešetrila prípady zlého zaobchádzania s novinármi, žiadajú v spoločnom vyhlásení laureátka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová, predseda Bieloruského združenia novinárov Andrej Bastunec a generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire.
Z ich vyhlásenia adresovaného Valnému zhromaždeniu OSN citovala v piatok agentúra Interfax.
Signatári výzvy tiež apelovali na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby do svojho návrhu mediácie pri riešení krízy v Bielorusku zahrnula slobodu tlače ako prioritu.
Obrátili sa aj na členské krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, aby predsedníctvo Bieloruska v tejto organizácii, ktoré je naplánované na rok 2021, podmienili ukončením násilia páchaného na predstaviteľoch médií.
Interfax pripomenul, že šiesti novinári zadržaní začiatkom septembra v Minsku počas úradmi nepovoleného protestného zhromaždenia boli uznaní za vinných z účasti na ňom a odsúdení na tri dni väzenia. Koncom augusta zasa bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu 17 zahraničným novinárom pôsobiacim v krajine. Ide o novinárov rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL), agentúr AFP, AP a Reuters, nemeckej televízie ARD, britskej rozhlasovej stanice BBC, francúzskeho rozhlasu RFI a spravodajského portálu Nastojaščeje vremia.


Sociálna sieť Twitter vo štvrtok oznámila, že zavádza novú stratégiu, na základe ktorej bude odstraňovať alebo označovať tvíty, ktoré budú volebné víťazstvo deklarovať ešte predtým, než dôjde k oficiálnemu potvrdeniu volebných výsledkov. Informovala o tom v noci na piatok agentúra DPA.
Spomínané opatrenie je súčasťou viacerých zmien, ktoré sociálna sieť spúšťa menej než dva mesiace pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch v snahe bojovať proti klamlivým či zavádzajúcim informáciám.
Twitter chce takto "pomôcť zastaviť šírenie škodlivých dezinformácií, ktoré by mohli ohroziť integritu volieb či iného občianskeho procesu".
Obavy zo sporných volebných výsledkov sa zvýšili najmä vzhľadom na to, že počas pretrvávajúcej koronavírusovej pandémie sa milióny ľudí chystajú voliť poštou, čo môže spôsobiť oneskorenie konečných výsledkov.
Twitter už v minulosti viackrát overoval pravdivosť niektorých online príspevkov amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré sa týkali poštového hlasovania. Mnohé z nich boli totiž považované za nepravdivé.
Sociálna sieť Facebook minulý týždeň takisto ohlásila, že bude upozorňovať na všetky predčasné tvrdenia o volebnom víťazstve a v predvolebnom týždni zakáže akékoľvek nové politické reklamy.
Facebook začal v auguste navyše príspevky amerických užívateľov týkajúce sa novembrových prezidentských volieb dopĺňať o odkazy na volebné informácie, ktoré sociálna sieť považuje za spoľahlivé.


Americká spoločnosť Microsoft vo štvrtok uviedla, že v uplynulých týždňoch sa jej podarilo zachytiť a zmariť kybernetické útoky Číny a Ruska namierené na členov predvolebnej kampane v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AFP.
Firma Microsoft na blogu týkajúcom sa otázok bezpečnosti uviedla, že cieľom hackerov bol personál vedúci volebnú kampaň prezidenta Donalda Trumpa, ako aj nominanta Demokratickej strany Joea Bidena.
"Microsoft v posledných týždňoch zaznamenal kybernetické útoky cielené na ľudí a organizácie zapojené do nadchádzajúcich prezidentských volieb vrátane neúspešných útokov na ľudí spojených s Trumpovou aj Bidenovou kampaňou," povedal viceprezident Microsoftu Tom Burt.
"(Hackerské) aktivity, ktoré dnes oznamujeme, jasne ukazujú, že skupiny zo zahraničia tak, ako sa očakávalo, zintenzívnili svoje úsilie zamerané na voľby v roku 2020...," uviedol Burt s tým, že je to v súlade s informáciami, ktoré zverejnila americká vláda či ďalšie zdroje.
V spojitosti s Ruskom išlo podľa Microsoftu o 200 hackerských útokov. Neúspešné útoky Číny boli sčasti cielené priamo na Trumpovho vyzývateľa v prezidentských voľbách Joea Bidena, napísala rakúska stanica ORF s odvolaním sa na Burtovo vyjadrenie.


Copyright © TASR 2020
Rozsiahlu dekoráciu a vernú kópiu Paríža 14. storočia spolu so sídlom rytierov rádu templárov, v ktorej sa natáčal historický seriál Knightfall (Súmrak templárov), odkúpilo filmové štúdio Barrandov. Cenu za dekoráciu s rozmermi viac ako 100 krát 150 metrov, ktorej budovy presahujú mnohokrát výšku desiatich metrov, neoznámili. Keď ale dekorácie pred štyrmi rokmi zhorela, vyčíslila produkcia škodu pre poisťovňu na 100 miliónov českých korún.
Na dekorácii pracovalo dva mesiace približne 150 remeselníkov z odboru barrandovských dekorácií. Tento rekordný čas musel byť splnený aj práve preto, že hotová dekorácie úplne vyhorela jediný deň pred natáčaním. Časť novo postavenej dekorácie využil pre svoje natáčanie aj seriál Carnival Row s Orlandom Bloomom v hlavnej úlohe.
Obe dve rady seriálu sa na pozemku o rozlohe 160.000 metrov štvorcových a v ateliéroch barrandovských štúdií natáčali v rokoch 2016 až 2018. "Na mieste teraz budú drobné úpravy a po ich dokončení bude dekorácie úplne pripravená pre ďalšie prípadné domácej a zahraničnej produkcie. Nesmierne ma teší , že má Barrandov Studio už druhýkrát svoju stálu dekoráciu, ktorá priláka nové projekty rovnako, ako sa to darilo aj pri odkúpení dekorácie z projektu Borgia, "uviedol Petr Tichý, generálny riaditeľ spoločnosti Barrandov Studio.
Seriál Knightfall natáčali v Česku Američania pre History Channel, produkciu v Česku zaisťovala spoločnosť Stillking Films. Príbeh seriálu sa odohráva medzi 13. a 14. storočím a zachytáva udalosti, ktoré viedli k prenasledovaniu a pádu templárskych rytierov.
Seriál patril k projektom, ktoré v Česku vznikali vďaka filmovým stimulom. Len produkcia druhého radu série Knightfall v ČR minula vyše 800 miliónov korún. Spomínaný neoviktoriánský fantasy seriál Carnival Row v hlavných úlohách s Orlando Bloomom a Chiarou Delevingneovou, spoločný počin amerických spoločností Amazon Studios a Legendary Television, priniesol do Česka útratu filmárov cez tri miliardy korún, ktorá bola v stimuloch rekordná.



Copyright © ČTK 2020