16. 7. 2019

Slovenský filmový ústav ma novú radu

Slovenský filmový ústav 
ma novú radu

Rada Slovenského filmového ústavu pracuje od 11. júla v novom zložení. Jej nových členov vymenovala Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková a rada teraz pôsobí v zložení Marta Franková a Oľga Davalová zo sekcie médií, audiovízie a autorského práva MK SR, Marek Leščák, Peter Maráky a Martin Šulík. Členovia rady majú štvorročné funkčné obdobie. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.
Nových členov vymenovala ministerka kultúry Ľubica Laššáková na základe zákona o audiovízii. Orgánmi Slovenského filmového ústavu sú Rada SFÚ, generálny riaditeľ a komisia pre audiovizuálne dedičstvo. Úlohou rady je dohliadať na dodržiavanie poslania a činností vyplývajúcich zo zákona o audiovízii. Dohliada tiež na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami SFÚ a na nakladanie s majetkom štátu v správe SFÚ. Volí a odvoláva generálneho riaditeľa, schvaľuje dlhodobé plány, návrhy rozpočtu a koncepcie rozvoja SFÚ. Tvoria ju dvaja štátni zamestnanci ministerstva, jeden odborník za oblasť propagácie a prezentácie audiovízie, jeden odborník za oblasť ochrany, obnovy a sprístupňovania kultúrneho dedičstva a jeden odborník za oblasť vedeckej a výskumnej činnosti.
Rada SFÚ bola po prvýkrát konštituovaná od 1. januára 2008, v súlade so štatútom SFÚ vydaným ministrom kultúry SR s účinnosťou od 1. februára 2008. V minulosti jej členmi boli František Gyárfáš, Jozef Heriban, Peter Jaroš, Petra Kolevská, Miloslav Luther, Peter Michalovič, Martin Šmatlák, Ondrej Šulaj, Helena Würflová a Miroslav Ulman.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.