18. 7. 2019

RTVS si vo vysielaní pripomenie spisovateľa M. Bančeja


RTVS si vo vysielaní pripomenie 
spisovateľa M. Bančeja 


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo svojom vysielaní pripomenie spisovateľa, básnika, textára, publicistu a dlhoročného rozhlasového spolupracovníka Maroša Bančeja, ktorý zomrel v stredu 17. júla vo veku 58 rokov.
Rádio Devín prinesie v piatok 19. júla o 9.43 h reprízu autorovho minirománu z roku 2006 Neznášam telefonovanie, informuje hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Text minirománu v réžii Laca Keratu čítal František Kovár. O 17.00 h rádio odvysiela reprízu relácie z roku 1996 Školy básnické s Vojtechom Kondrótom, Vojtechom Mihálikom, Jozefom Urbanom a Marošom Bančejom, ktorý reprezentoval časopis Dotyky a uvažoval o plusoch a mínusoch sprevádzania mladých poetov a poetiek na ich tvorivej ceste. V nedeľu 21. júla o 12.00 h si môžu poslucháči Rádia Devín vypočuť jeho autorský fíčer Kazatelia, komentátori a klauni. V pondelok 22. júla o 9.10 h repríza relácie z roku 2008 z cyklu Slovenská čítanka s názvom Príliš tesná koža pripomenie Bančejovu literárnu tvorbu.
Televízna Dvojka bude na Bančeja spomínať v deň poslednej rozlúčky prostredníctvom publicisticko-dokumentárnej relácie Slovo '96 - Úvahy o stave spisovateľskom. Okrem Maroša Bančeja v nej vystúpili aj Oleg Pastier, Ján Buzássy a Daniel Hevier.