9. 2. 2023

Zomrel Burt Bacharach

Zomrel Burt Bacharach



Vo veku 94 rokov zomrel v stredu v Los Angeles legendárny americký hudobný skladateľ Burt Bacharach, ktorého piesne boli na popredných miestach v hitparádach 60. a 70. rokov. Vo štvrtok o tom informovali americké médiá.
Bacharach bol známy romantickými a melancholickými baladami na pomedzí jazzu a popu a pravidelne sa umiestňoval na popredných miestach hitparád na oboch stranách Atlantiku. Bol držiteľom cien Grammy, Oscara a Tony, dodala agentúra AP.
Jeho obľúbenou interpretkou bola Dionne Warwicková, ale Bacharach, zvyčajne v tandeme s textárom Halom Davidom - s ktorým vytvoril jedno z najúspešnejších partnerstiev v hudobnom priemysle - vytvoril prvotriedny hudobný materiál aj pre Arethu Franklinovú, Dustyho Springfielda, Toma Jonesa a mnohých ďalších.
Elvis Presley, Beatles a Frank Sinatra patrili medzi nespočetných umelcov, ktorí Bacharachove piesne prebrali. Naspievali alebo nasamplovali ich však aj White Stripes, Twista a Ashanti.
Podľa agentúry AP Bacharach triumfoval v mnohých umeleckých formách. Bol osemnásobným držiteľom Grammy a trojnásobným držiteľom ceny Oscar za filmovú hudbu - ocenený bol soundtrack k filmu Butch Cassidy a Sundance Kid a za pieseň Raindrops Keep Fallin' on My Head.
Ďalšieho oscara získal v roku 1982 spolu so svojou vtedajšou manželkou, textárkou Carole Bayerovou Sagerovou, za skladbu Best That You Can Do z filmu Arthur.
Bol jedným z najrozporuplnejších skladateľov populárnej hudby. Pre svojich odporcov - často rock'n'rollových fundamentalistov - sa jeho meno spája s easy listeningom, ktorý odkazuje na hudbu z výťahov a medzinárodných hotelových lobby. Jeho tvorba je síce "ľahká" a uchu lahodiaca, ale vzácne zložitá, upozorňovali hudobní kritici. Pre svojich obdivovateľov, medzi ktorých patrili napríklad aj členovia skupiny Oasis, však zostane géniom popu.
Hitom v Československu bola svojho času Bacharachom zložená pieseň Proč mě nikdo nemá rád v podaní Heleny Vondráčkovej.


Zdroj: TASR