29. 9. 2017

RTVS prinesie program pri príležitosti blahorečenia mučeníka z obdobia komunizmu

RTVS prinesie program pri príležitosti 

blahorečenia mučeníka z obdobia komunizmu

RTVS sa bude počas svojho víkendového televízneho a rozhlasového vysielania venovať saleziánskemu kňazovi Titusovi Zemanovi, ktorý sa stal pre svoje duchovné povolanie symbolom mučeníctva. V sobotu 30. septembra bude ako prvý slovenský rímskokatolícky kňaz vyhlásený za blahoslaveného

DVOJKA a Rádio Regina odvysielajú v sobotu 30. septembra o 10:30 priamy prenos Slávnostnej svätej omše, v úvode ktorej bude Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného. Slávnosť sa uskutoční na priestranstve pri Kostole sv. rodiny v Bratislave - Petržalke. Svätej omši predsedá a obrad blahorečenia vykoná legát Svätého Otca Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, za prítomnosti slovenského kardinála Jozefa Tomka, biskupov zo Slovenska i okolitých krajín.

Bohoslužbu, ktorá odznie v latinskom a talianskom jazyku, na DVOJKE prekladá a komentuje Mons. Marián Gavenda a v Rádiu Regina salezián Jozef Lusoň. Súčasťou prenosu bude tiež inscenovaný miniprofil Titusa Zemana z tvorivej dielne rehole saleziánov, v ktorej vystúpi jeho synovec Michal Titus Radošinský.

Rádio Regina v sobotu o 15:00 zároveň uvedie premiéru rozhlasovej hry Petra Janků „Hranice svätosti“, ktorá zaznamenáva jeho životný príbeh. Osobnosť Titusa Zemana si pripomenie aj v pravidelných reláciách s duchovným obsahom Viera v živote (sobota 17:05) a Duchovné horizonty (nedeľa 17:05), ako aj v publicistických materiáloch v piatok 29. septembra popoludní a v sobotu po 9:05.

V nedeľu 1. októbra DVOJKA o 13:45 prinesie dokumentárny film „Prešiel som hranicu“, ktorý rozpráva nielen o jeho živote, ale aj o prevádzaní kňazov cez hranice v päťdesiatych rokoch v bývalom Československu. Na stroskotanú prevádzačskú výpravu, zatknutie, vypočúvanie a odsúdenie v ňom spomínajú priami svedkovia udalostí Anton Srholec a Ján Brychta.

Rádio Devín bude Titusovi Zemanovi venovať v nedeľu o 7:00 reláciu Krajina duše. Autorka Veronika Dianišková sa v nej bude zaoberať martyrológiou a osobnostiam, ktorí trpeli pre svoju vieru na území súčasného Slovenska.

Saleziánsky kňaz Titus Zeman (1915 – 1969) na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode cez rozvodnenú rieku Moravu ho spolu s ďalšími zatkli a po vykonštruovanom procese odsúdili na 25 rokov väzenia. Počas vyšetrovania i vo väzení ho kruto mučili. Roku 1964 ho po trinástich rokoch väzenia prepustili, ale nedostal štátny súhlas na vykonávanie duchovnej pastoračnej služby na verejnosti. Živil sa ako skladník. Zomrel 7. januára 1969 vo Vajnoroch, kde je aj pochovaný.

Proces jeho blahorečenia sa začal 26. februára roku 2010. Komisia pre kauzy svätých, zložená z deviatich teológov, rovnako ako komisia, zložená z deviatich kardinálov a biskupov, sa na tom jednohlasne zhodli, čo sa stáva len vo výnimočných prípadoch. Jeho blahorečenie schválil pápež František 27. februára 2017. V Rímskokatolíckej cirkvi ide o prvý stupeň v procese vedúcemu ku svätorečeniu.