26. 9. 2017

Zomrela Květa Fialová

Zomrela Květa Fialová

Vo veku 88 rokov zomrela herečka Květa Fialová. Českej televízii to oznámila jej dcéra Zuzana Hášová. Od svojich dvadsiatich rokov sa objavovala aj na filmovom plátne, k najslávnejším patrili role v snímkach Limonádový Joe, Ostro sledované vlaky, Adéla ještě nevečeřela alebo Partie krásneho dragouna. V roku 2010 získala Cenu Thálie za Harold a Mauda v Divadle Slovácko.
Květa Fialová sa narodila 1. septembra 1929 na Slovensku v obci Veľké Dravce.
Cesta Kvety Fialové za herectvom viedla cez brnenské konzervatórium, ktoré začala študovať v roku 1946. Potom odišla do Opavy a následne do Českých Budějovíc. V roku 1958 získala v pražskom ABC divadle angažmán u Jána Wericha a tejto scéne zachovala priazeň už desiatky rokov.
Stvárnila tu rad rolí najmä v hrách komediálnych a konverzačných (oi. Vajíčko, Charleyova teta, Don Juan, Tak málo, Postaraj sa o Amálku). Ocenenie divadelného diela prišlo až v roku 2010, keď získala cenu Thalia za svoju úlohu v Haroldovi a Maude. Film bol daný Pred kamerou debutovala Fialová síce už v roku 1949 (vo filmových začiatkoch sa mihla napríklad v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou na čele), dvere k filmu jej ale naozaj otvorila až rola v parodickej komédii Limonádový Joe.

Zdroj: Česká televízia