16. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Európska únia je na dobrej ceste k vypnutiu analógového televízneho vysielania do konca roka 2012. Od roku 2013 by mali byť už takmer všetky domácnosti v únií schopné prijímať digitálne televízne vysielanie s výnimkou Poľska, ktoré má „analóg“ vypnúť najneskôr do roku 2015. Novinárov o tom dnes informovala Európska komisia. „V Európe prebieha prechod podľa plánu a je na dobrej ceste, predovšetkým v porovnaní so zvyškom sveta. Verím, že počas nasledujúcich dvoch rokov sa k prvej skupine krajín, ktoré vstúpili do digitálnej éry, pripoja ďalšie členské štáty EÚ. Znamená to, že pre nové televízne vysielanie a bezdrôtové služby bude k dispozícii významná časť spektra,“ povedala eurokomisárka pre telekomunikácie a médiá Viviane Redingová.Podľa Európskej komisie využíva digitálna televízia rádiové spektrum účinnejšie, čo uvoľňuje jeho značnú časť pre ďalšie technológie. Brusel sľubuje využitie uvoľneného priestoru pre televízie s vysokým rozlíšením, mobilné telefóny či pre bezdrôtové širokopásmové pripojenie vo vidieckych oblastiach. Digitálne pozemné televízne vysielanie už bolo zavedené v 21 členských štátoch (v Rakúsku, Belgicku, Bulharsku, Českej republike, Dánsku, Nemecku, Estónsku, Grécku, Španielsku, Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Litve, Luxembursku, Lotyšsku, na Malte, v Holandsku, Fínsku, Švédsku, Slovinsku a vo Veľkej Británii) a pokrýva časť vnútroštátnych území. Ďalších päť členských štátov (Cyprus, Írsko, Poľsko, Portugalsko a Slovensko) oznámilo, že budú digitálne služby poskytovať najneskôr do roku 2010. Rumunsko zatiaľ svoje plány nepredložilo. Analógové pozemné televízne vysielanie už bolo vypnuté v Luxembursku, Holandsku, Fínsku, Švédsku, Nemecku, Belgicku (Flámsko) a na väčšine územia Rakúska. Do konca roku 2010 alebo aj skôr dôjde k vypnutiu v celom Rakúsku, Estónsku, Dánsku, Španielsku, na Malte a v Slovinsku. V období od konca roka 2010 do konca roku 2012 bude analógové pozemné televízne vysielanie vypnuté v Belgicku, Bulharsku, na Cypre, v Českej republike, Grécku, Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Litve, Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku a v Británii. Copyright © ČTK 2009
Traja uzbeckí novinári sa v pondelok dostali pred súd pre podozrenia z členstva v protizákonnej islamistickej skupiny Nurcular, ktorá má svoju základňu v Turecku. "Všetkých troch obvinili z riadenia zakázanej náboženskej skupiny, ktorá predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť a poriadok," povedal pre spravodajskú agentúru AFP Abdulrahmon Tašanov, člen skupiny bojujúcej proti porušovaniu ľudských práv Ezgulik. Medzi zadržanými novinármi je aj šéfredaktor denníka Jetti Iklim. Podľa vládnych informácií dostávali peniaze od Nurcularu, uviedol Tašanov, ktorý podľa vlastných slov nahliadol do súdneho spisu. Za podobné obvinenia sa pred súd v decembri postavili ďalší piati novinári. Úrad generálneho prokuratúra však popiera, že by zatkla nejakých novinárov. Všetci ôsmi obvinení vo veku od 32 do 36 rokov získali diplom na školách financovaných tureckými organizáciami, ktoré v Uzbekistane pôsobili v polovici 90. rokov minulého storočia, keď boli medzi krajinami dobré vzťahy. Tie sa naštrbili, keď Turecko prijalo uzbeckých opozičných aktivistov. Vláda zatvorila turecké školy a stovkám uzbeckých študentov nariadila návrat domov z Turecka. Medzi členov Nurcularu patria aj bohatí obchodníci so značným vplyvom nielen v Turecku, ale aj v zahraničí. Uzbecká sekulárna vláda tvrdí, že krajinu ohrozujú islamistické skupiny sídliace v okolitých krajinách.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Ruská prokuratúra dnes v Moskve v procese okolo vraždy novinárky Anny Politkovskej rozšírila vo svojom poslednom slove okruh podozrivých osôb a to o osoby, ktoré pomáhali zrejme objednávateľovi a strelcovi a ktoré sa nachádzajú na úteku. Informovali o tom ruské médiá s odvolaním sa na obhajobu. O tom, že posledné slovo prokuratúry odznie bez prítomnosti verejnosti v súdnej sieni, rozhodol vojenský súd v Moskve dnes ráno s odvolaním sa na fakt, že súčasťou príslušného vystúpenia žaloby budú utajované skutočnosti, konkrétne obsah tajných dokumentov. Tie však nesúvisia s kauzou Politkovská, ale s paralelne prerokúvaným únosom istého podnikateľa z roku 2002. Súdnu sieň museli však opustiť tak príbuzní obžalovaných, ako aj novinári. Po záverečných vystúpeniach prokuratúry i obhajoby rozhodne o vine či nevine obžalovaných porota, súd by potom mal vyniesť rozsudok. Proces s najskôr troma, neskôr štyrmi mužmi, obvinenými zo spoluúčasti na poprave ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej, vrátane bratov čečenského pôvodu Džabraila a Ibragima Machmudovcov a expolicatja Sergeja Chadžikurbanova, sa v Moskve začal v polovici októbra 2008. Všetci obžalovaní vinu popreli. Ostrú kritičku Kremľa zastrelili 7. októbra 2006 pred jej bydliskom v Moskve. Vrahom mal byť ďalší brat Machmudovcov, ktorý je stále na úteku pred spravodlivosťou. Osoba objednávateľa vraždy zostáva naďalej neznáma. Štyridsaťosemročná matka dvoch detí písala o porušovaní ľudských práv v krajine, najmä v nepokojnom Čečensku, a opakovane čelila hrozbám. Jej vražda patrí medzi tie zločiny z obdobia osemročnej vlády bývalého prezidenta a súčasného premiéra Ruskej federácie Vladimira Putina, ktorých vyšetrovaniu venovalo medzinárodné spoločenstvo najviac pozornosti.

Približne 150 britských fotoreportérov dnes v Londýne protestovalo proti novému zákonu, ktorý zakazuje fotografovanie policajtov a zariadení polície, informovala tlačová agentúra DPA. Fotoreportéri sa zhromaždili pri budove Scotland Yardu, ktorá patrí k najfotografovanejším objektom v Londýne. Fotografie policajtov sú vo všetkých britských novinách takmer denne. Zverejňovanie informácií o polícii, tajnej službe a bezpečnostných zložkách, ktoré by mohli zneužiť teroristi, môže byť vo Veľkej Británii podľa nového zákona trestným činom. Fotoreportéri sa obávajú o slobodu tlače. Britský novinársky odborový zväz (NUJ) nazval zákon bizarným. "Dokonca, ak príslušníci polície stoja v pozadí, fotograf sa možno dostane do konfliktu so zákonom," povedal viceprezident NUJ Peter Murray. Ministerstvo vnútra zdôraznilo, že fotografovanie by mohlo byť trestným činom len "za výnimočných okolností". Zákon, ktorý dnes vstúpil do platnosti, má pred teroristickými útokmi chrániť ľudí, zapojených do boja proti terorizmu.

Copyright © TASR 2009