22. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Povinnosť zaregistrovať sa v Spojených štátoch ako zahraničný agent televíziu RT poškodzuje, uviedla v rozhovore pre agentúru AP šéfredaktorka tejto ruskej spravodajskej televízie Margarita Simoňjanová.
Od novembra, keď americké ministerstvo spravodlivosti televízii nariadilo, aby sa zaregistrovala ako zahraničný agent, nemôžu sa redaktori RT spravodajsky pokrývať dôležité udalosti, povedala pre AP v moskovskom sídle televízie Simoňjanová.
"Spojené štáty, krajina, ktorá vždy poúčala svet o hodnote rozličných slobôd - vrátane slobody slova, teda práve každého vysloviť svoj názor -, tak tieto Spojené štáty sa teraz stali majákom, lídrom v úsilí všetkých umlčať. A to je nesmierne znepokojujúce," dodala Simoňjanová.
Americké ministerstvo spravodlivosti začiatkom novembra nariadilo spravodajskej televízii RT, aby sa v USA zaregistrovala ako zahraničný agent, a to na základe právnej normy platnej od roku 1938.
Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že televíznu stanicu RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta.



Americká spoločnosť Facebook otvorí v Európe tri nové centrá, ktoré budú školiť ľudí v oblasti digitálnych zručností. Sociálna sieť sa zaviazala, že v priebehu nasledujúcich dvoch rokov vyškolí jeden milión ľudí.
Tento krok je súčasťou snahy americkej sociálnej siete ukázať svoj prínos Európskej únii (EÚ). Facebook totiž čelí v Európe tlaku regulačných úradov v celej škále otázok, od ochrany súkromia po konkurenciu.
Facebook v pondelok oznámil, že v Španielsku, Poľsku a Taliansku otvorí tri "centrá komunitných zručností" a vo Francúzsku investuje 10 miliónov eur do výskumu umelej inteligencie.
Facebook chce investíciou do digitálnych zručností zabezpečiť, aby ľudia získali potrebné zručnosti a mohli sa naplno zapojiť do digitálneho hospodárstva, uviedla Sheryl Sandbergová, prevádzková šéfka Facebooku.
Komunitné centrá budú ponúkať školenia v oblasti digitálnych zručností, mediálnej gramotnosti a on-line bezpečnosti pre skupiny s obmedzeným prístupom k technológiám, vrátane starých ľudí, mladých a utečencov.
"Rozhodne chceme, aby ľudia videli, že investujeme lokálne, investujeme do technológií, investujeme do ľudí," povedala Sandbergová.
Facebook oznámil tento krok v čase, keď štáty EÚ diskutujú o návrhoch na zvýšenie daňového základu nadnárodných firiem po tlaku veľkých štátov, ktoré obvinili spoločnosti ako Amazon, Google, Apple a Facebook, že si znižujú svoje daňové účty presmerovaním ziskov z EÚ do krajín s nízkymi daňami, ako sú Luxembursko a Írsko.
Podľa vlaňajšej správy EÚ štáty bloku mohli v rokoch 2013 až 2015 prísť o príjmy z daní od spoločnosti Google a Facebook až vo výške 5,4 miliardy eur.
Okrem toho, Facebook v Európe čelí aj kritike za pomalú reakciu na zneužívanie svojej platformy a chce sa vyhnúť ďalším problémom v súvislosti s novým zákonom o nenávistných prejavoch v Nemecku.
Prostredníctvom programu pre rozvoj komunitných zručností bude Facebook spolupracovať s malými podnikmi a tzv. start-upmi. Do roku 2020 chce vyškoliť 100.000 malých a stredných podnikov a zabezpečiť on-line školenia pre 250.000 podnikov.
EÚ upozornila na potrebu posilniť digitálne zručnosti Európanov s cieľom znížiť nezamestnanosť a umožniť kontinentu vytvoriť si vlastný digitálny gigant.
Facebook už otvoril podobné školiace centrá v krajinách ako Nigéria a Brazília.

Copyright © TASR 2018

Predvolebné debatu s prezidentom Milošom Zemanom sledovalo v nedeľu večer na televízii Nova 1,5 milióna divákov starších ako 15 rokov. Je to zhruba 30 percent všetkých ľudí tejto vekovej kategórie, ktorí v tú dobu mali zapnutú televíziu, vyplýva z dát spoločnosti Nielsen Admosphere. Druhý z finalistov prezidentské voľby Jiří Drahoš účasť v debate odmietol, prednosť dal stretnutím s voličmi v Brne a Ostrave. Zemana dnes čaká druhá z televíznych debát pred záverečným kolom voľby hlavy štátu, ktorú si určil. Bývalý predseda Akadémie vied Drahoš za ním ani tentoraz do televízie Barrandov nepríde. V podvečer sa zíde s voličmi v pražskej Lucerne spolu s ďalšími kandidátmi z prvého kola - Michalom Horáčkom, Markom Hilšerem a Pavlom Fischerom. Tí mu opakovane vyjadrili podporu. Zeman s Drahoš sa pred kamerami stretnú až v utorok v debate televízie Prima a potom vo štvrtok v Českej televízii.
Volebné miestnosti sa otvoria opäť v piatok popoludní. Kto bude hlavou štátu po ďalších päť rokov, bude známe o deň neskôr.

Copyright © ČTK 2018