26. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americká televízna moderátorka, herečka, producentka a filantropka Oprah Winfreyová ukončila špekulácie, že sa možno bude v roku 2020 uchádzať o úrad amerického prezidenta - v interview zverejnenom vo štvrtok v módnom časopise InStyle uviedla, že kandidovanie za prezidenta nesedí jej povahe.
      "Pred pár dňami som stretla niekoho, kto mi povedal, že mi s kampaňou pomôžu," vyhlásila pre magazín InStyle.
      Mediálna magnátka sa stala stredobodom záujmu medzi členmi opozičnej Demokratickej strany po svojom prejave zo 7. januára na slávnostnom odovzdávaní cien Zlaté glóbusy, kde prevzala ocenenie za celoživotné dielo.
      Médiá v nasledujúcich dňoch naznačovali, že možno uvažuje o kandidatúre v najbližších prezidentských voľbách.
      V rozhovore pre InStyle Winfreyová povedala, že nedávno videla "chutný" hrnček na kávu ozdobený nápisom "Oprah 2020".
      "Všetko, čo človek potrebuje, je hrnček, nejaká odborná literatúra o kampani a tričko," dodala Winfreyová.
      "Vždy som s úplnou istotou o sebe vedela, čo viem robiť a čo nie. A práve o toto nemám záujem. Nemám na to DNA," vysvetlila obľúbená a slávna moderátorka, ktorú citovala aj agentúra DPA.
      Prezident Donald Trump, ktorý je sám bývalou hviezdou televíznej reality šou, 9. januára vyhlásil, že pochybuje o tom, že Winfreyová bude kandidovať.
      "Mám Oprah rád. Nemyslím si, že bude kandidovať," vyjadril sa Trump pred novinármi počas zasadnutia kabinetu v Bielom dome.

Bieloruské úrady zablokovali prístup na známu opozičnú webovú stránku charter97.org pre porušenia zákona, ktorých sa jej novinári údajne dopustili.
      Ministerstvo pre informácie vo štvrtok oznámilo, že opatrenie urobilo po tom, čo stránka charter97.org, ktorá ponúka správy a komentáre o Bielorusku, zverejnila materiál porušujúci zákon o masmédiách. Podrobnosti však ministerstvo neposkytlo.
      Šéfredaktorka portálu Natalia Radinová zo svojej kancelárie v poľskej Varšave pre tlačovú agentúru AP uviedla, že zablokovanie predstavuje ďalší pokus bieloruskej vlády potlačiť odporcov.
      Bieloruská asociácia žurnalistov (BAJ) označila krok za "bezprecedentné porušenie slobody prejavu" a požadovala od vlády vysvetlenie, aké motívy ju k rozhodnutiu viedli.
      Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vládne v bývalej sovietskej republike s desiatimi miliónmi obyvateľov železnou rukou už 23 rokov a prejavuje len málo tolerancie voči odporcom a nezávislým médiám, napísala vo štvrtok agentúra AP.

V štvrtkovom dueli českých prezidentských kandidátov si Jiří Drahoš polepšil, bol pripravenejší a pritvrdil. Miloš Zeman neprekvapil, nezaváhal v ničom. V rozhovore pre TASR to vo štvrtok povedal Daniel Kerekeš, politológ z brnianskej Masarykovej univerzity.
      Jiří Drahoš bol v debate na obrazovkách Českej televízie v porovnaní s utorňajšou diskusiou oveľa lepším a pripravenejším rečníkom, uviedol ďalej politológ. "V poslednej debate mal Drahoš problém s nervozitou, jeho rečový prejav nebol úplne ideálny. Tentokrát bol lepší, trošku ma prekvapilo, že na Miloša Zemana útočil," vyhlásil Kerekeš a dodal, že situácia je už asi natoľko vyostrená a isté útoky sa očakávať dajú.
      Bývalý šéf Akadémie vied ČR si teda podľa Kerekeša oproti svojmu utorňajšiemu vystúpeniu jednoznačne polepšil, v niektorých situáciách však zaváhal, čo sa o Milošovi Zemanovi povedať nedá. "Miloš Zeman vždy vedel reagovať. Je ostrieľaný rečník, neprekvapí ho žiadna otázka. Zareaguje či už kriticky alebo bonmotom. To Jiří Drahoš ešte úplne nedokáže," domnieva sa odborník.
      Na vystúpení úradujúceho českého prezidenta vraj Kerekeša nič neprekvapilo. "Predviedol svoj štandardný výkon, možno bol menej vtipný ako býva inokedy. Zdal sa byť v dobrej zdravotnej kondícii," zhodnotil politológ.
      Reagoval aj na výrok prezidenta Zemana, že politika je remeslo a profesor Drahoš mu nerozumie. "Neviem, či na výkon prezidentských právomocí sú nutné politické skúsenosti, ale každopádne, prezident, ktorý v minulosti mal takéto skúsenosti, určite uchopí prezidentský úrad podstatne flexibilnejšie, rýchlejšie, efektívnejšie než osoba, ktorá ich nemá. Otázne však je, či výkon prezidentského úradu nejakým bývalým politikom je tá správna vec," vysvetlil a zdôraznil, že "aj na Milošovi Zemanovi bolo možné vidieť jeho ambície "robiť politiku, hoci funkcia hlavy štátu má byť reprezentatívna".
      Česi si z dvoch kandidátov v boji o prezidentské kreslo budú vyberať už čoskoro. Volebné miestnosti sa v rozhodujúcom druhom kole otvoria v piatok o 14.00 h a rozhodovať o novej hlave štátu môžu českí občania ešte v sobotu od 8.00 h do 14.00 h. V prvom kole prezidentských volieb v ČR zvíťazil Miloš Zeman so ziskom 38,56 percenta hlasov. Jiřího Drahoša podporilo 26,6 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 61,92 percent.

Copyright © TASR 2018