24. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dánsky vynálezca Peter Madsen spútal a mučil švédsku novinárku Kim Wallovú pred tým, ako ju vlani v auguste zavraždil vo svojej súkromnej ponorke. Agentúry AP a DPA o tom informovali v utorok s odvolaním sa dokument zverejnený dánskymi orgánmi.
V súčasnosti 47-ročný Madsen je obvinený z vraždy, ale aj zo zneuctenia telesných pozostatkov, keďže telo Wallovej sa našlo v mori rozštvrtené. Prokuratúra obvinenia oficiálne oznámila verejnosti 16. januára, pričom uviedla, že novinárka mohla byť usmrtená podrezaním hrdla alebo uškrtením.
V zápise o obvineniach voči Madsenovi prokuratúra uvádza, že išlo o úkladnú vraždu, lebo obvinený si vzal na plavbu ponorkou aj nástroje, ktoré bežne pri sebe nemával, napríklad nôž a pílu. Vtedy 30-ročnú novinárku podľa vyšetrovateľov pred usmrtením spútal, zbil a pobodal.
Prokuratúra požaduje v prípade Madsena doživotné väzenie alebo preventívnu väzbu, keďže ho považuje za nebezpečnú osobu. Kodanský súd určil termín začiatku procesu s obvineným na 8. marca.
Vynálezca popiera, že by novinárku v ponorke zabil, priznal však, že jej telo vyhodil do mora. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej pasažierke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.
Wallovú naposledy videli vlani 10. augusta, ako v Kodani nastupovala do Madsenovej podomácky vyrobenej ponorky, ktorá sa následne potopila. Telo novinárky v nej nenašli, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa našlo 15 bodných rán.



Úradujúci český prezident Miloš Zeman v prvej priamej debate so svojím protikandidátom na post prezidenta Jiřím Drahošom v utorok na obrazovkách televízie Prima oznámil, že počas februára vymenuje šéfa hnutia ANO Andreja Babiša za premiéra, pričom v stredu ho poverí rokovaním o zostavovaní vlády.
Jiří Drahoš sa k téme zostavenia vlády vyjadril ako prvý. "Ja by som dal príležitosť víťazovi volieb," uviedol a dodal: "Premiér nie je volená funkcia, ale menovaná, a to je veľký rozdiel. Víťaz volieb nemá automaticky nárok na premiéra. Neviem si predstaviť, že by premiérom bol trestne stíhaný človek."
Miloš Zeman na začiatku so svojím súperom súhlasil a povedal, že by rovnako uprednostnil víťaza volieb. Spresnil však: "Ten sa volá Andrej Babiš. Pokiaľ to neviete vy, každý z nás sledoval iné voľby... platí prezumpcia neviny, je víťazom a ľudia k víťazovi majú mať úctu a rešpekt a nemajú mu závidieť. Zajtra Andreja Babiša poverím rokovaním o zostavením vlády a v priebehu februára ho vymenujem za premiéra," vyhlásil.
Moderátor Karel Voříšek na úvod privítal oboch kandidátov a požiadal burácajúce publikum o slušné správanie.
Úradujúci prezident sa následne vyjadril, že sa na stretnutie tešil a povedal aj prečo. "Doposiaľ som o pánovi Drahošovi prakticky nehovoril. Na druhej strane som sa dozvedel, že pán Drahoš o mne na stretnutiach hovorí veľa," uviedol a dodal: "Preto som dospel k záveru, že sa do mňa nešťastne zamiloval." Následne vyzval svojho protikandidáta, aby mu dal svoj hlas.
      Bývalý šéf Akadémie vied ČR sa na stretnutie rovnako tešil a uviedol, že mu Zeman v debatách, ktorých sa zúčastnil ešte pred prvým kolom, chýbal. Vyjadril tiež vďačnosť, že súčasný prezident jeho pozvanie do debát nakoniec prijal, a pripomenul Zemanove slová, že debaty by mali byť dve, pretože tretia a štvrtá by boli nudné.
Miloš Zeman a Jiří Drahoš si počas utorňajšej debaty na obrazovkách televízie Prima vymieňali názory aj na tému migrácie.
"Som rád, že českí politici - až na jednu výnimku, ktorá sa volá Jiří Drahoš - súhlasia s tým, že by sme migrantov prijímať nemali," vyhlásil Zeman a pripomenul pritom prejav z minulého roka, v ktorom podľa súčasného prezidenta Drahoš povedal, že prijať 2600 migrantov nie je pre Česko problém.
Bývalý šéf Akadémie vied ČR na to reagoval: "Vaše interpretácie niektorých viet sú úplne úžasné... kvóty odmietam od úplného začiatku." Doplnil tiež, že úradujúci prezident mu uvedený názor len podsúva. Ďalej sa Zemana opýtal, čo v pozícii prezidenta urobil proti tomu, aby bola ČR nútená kvóty prijať, a dodal, že "migrácia sa nerieši v Číne ani v Rusku".
Zeman oponoval, že sa rozhovorov o kvótach zúčastnil, a ozrejmil, že do Pekingu a Moskvy odcestoval kvôli rokovaniam o obchodoch, a nie o utečeneckých kvótach.
Ako informoval spravodajský server iDNES.cz, kandidáti rozoberali aj problematiku fajčenia v reštauráciách.
Zeman sa svojho súpera v tejto súvislosti opýtal aj na jeho názor na zákaz fajčenia v reštauráciách. Drahoš mu odvetil, že by si dokázal predstaviť výnimku zo zákazu pre malé krčmy na vidieku. "Výnimočne sa zhodujeme," reagoval na to Zeman.

Zeman s Drahošom zabojujú o post hlavy štátu ČR v druhom kole prezidentských volieb 26. a 27. januára. Dovtedy sa zúčastnia predvolebnej diskusie v Českej televízii, a to vo štvrtok 25. januára.

Copyright © TASR 2018



Mediálny magnát Rupert Murdoch vyzval internetovú spoločnosť Facebook, aby platila mediálnym spoločnostiam za šírenie ich spravodajstvo. Upozornil, že na zisky Facebooku by takéto poplatky mali len malý vplyv, zatiaľ čo novinárom by zabezpečili výrazne priaznivejšie vyhliadky.
Facebook by mal podľa Murdocha platiť za spravodajstvo podobné poplatky, aké platia poskytovatelia káblovej či satelitnej televízie za prenášané televízne programy, uviedla agentúra DPA.
Európskej tlačovej agentúry už minulý mesiac vyzvali, aby boli veľké internetové firmy, ako napríklad Google, Facebook a Twitter, donútené platiť autorské poplatky za využívanie spravodajského obsahu, ktorý im prináša značné zisky.
Agentúry upozornili, že spravodajstvo je po kontakte s príbuznými a priateľmi druhým najdôležitejším dôvodom pre využívanie sociálnej siete Facebook. Záujem používateľov o spravodajstvo podľa agentúr pomáha internetovým spoločnostiam zvyšovať príjmy z reklamy na úkor tých, ktorí správy vytvárajú.
"Facebook pri mnohých príležitostiach uviedol, že jeho cieľom je stať sa najväčším médiom na svete. A pritom Facebook ani Google nemajú svoju redakcii. Nemajú žiadne spravodajské siete, národné ani medzinárodné. Nemajú žiadne tímy reportérov v Sýrii, ktorí by riskovali život, aby ukázali pravú tvár vojny, "uviedlo deväť európskych agentúr v decembrovom vyhlásení. "Ponúkajú užívateľom internetu prácu iných zverejňovaním odkazov na ich správy," dodali.


Copyright © ČTK 2018



Podľa informácií denníka Sport si futbalovú Ligu majstrov v Českej televízii od jesene nepustíte, o najprestížnejšiu klubovú súťaž planéty prvýkrát v histórii príde. Kompletné menu nájdete len na platenej O2 TV, ktorá LM vysiela už od roku 2015. Od budúcej sezóny ovládne Ligu majstrov v Česku úplne. Minimálne na tri roky.