15. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda ruského parlamentného výboru pre informačnú politiku Leonid Levin obvinil niektoré americké spravodajské médiá z toho, že sú zapojené do "obrovského systému", ktorého cieľom je ovplyvňovať politiku v Rusku.
Po všeobecne rozšírených tvrdeniach, že Rusko sa pokúsilo ovplyvniť americké prezidentské voľby, ruská Štátna duma, teda dolná komora parlamentu, začala tento rok prešetrovať fungovanie určitých amerických mediálnych organizácií vysielajúcich v Rusku. Ide napríklad o rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio Sloboda či spravodajskú televíznu stanicu CNN.
Šéf výboru pre informačnú politiku Levin v súhrne práce výboru povedal: "Tieto masmédiá rozširujúce informácie na území Ruska sú súčasťou obrovského systému amerického ovplyvňovania vnútornej politickej situácie v Rusku".
Levin povedal, že spomínané vyšetrovanie činnosti amerických médií pokračuje a že šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) bude predvolaný na vypočutie.

Copyright TASR ©2017



Pevnost Boyard, ktorá má tvar oválneho prstenca sa dvíha uprostred mora francúzskom pobreží, je známa po celom svete vďaka televíznej hre. Obrazovka tak zachránila tento historický pamätník, ktorý pochádza z doby Napoleona.
Každoročne dochádza na území Charente-Maritime v západnej časti Francúzska niekoľko tisíc eur na údržbu pevnosti, čo je kvapka v mori v porovnaní s výnosmi z tohto starého budovy, ktoré vytvárajú turistov.
"Pevnost Boyard je taká naša Eiffelova veža," usmieva sa Stéphane Villain, zástupkyňa šéfa okresnej rady a predsedkyňa turistického oddelenia Charente-Maritime. "Prvá otázka, ktorú usudzujeme všetci turistov, ktorí prišli, znie:" Kde je pevnosť Boyard? "," Hovorí. Každý rok sem prichádzajú tisíce návštevníkov, ktorí obdivujú siluetu pevnosti, ktorá je dostupná iba lodi alebo helikoptérou.
Rovnomenná súťaž, ktorá sa začala vysielať v roku 1990 a stále pokračuje, sa celá v pevnosti. Skupina súťažiacich prechádzajú rôznymi fyzickými skúškami, či už je to zápas v múre alebo skok na lane, rieši logické hádanky a rébusy, a taktiež prekonáva strach zo sôch, pavôkov, škorpiónov alebo neznámych číhajúcich v tme. Všetko preto, aby počas stanoveného časového limitu získali poklad.
Súťažiaci sa zoznámí s obyvateľmi pevnosti od múdreho otca Fourase, cez svalnatého obra, dudlíky, mužov s tigrími hlavami a trénerkou skutočných tigrov, ktorí chránia poklad.
Viac ako 25 rokov tento recept funguje a šíri sa do ďalších krajín. Zhruba 40 štátov už má k dispozícii koncept hry. Do pevnosti prichádzajú nielen vlastné tímy, ale aj s vlastnými moderátormi, vlastným predstaviteľom otca Fourase a podobne. Pevnosť Boyard tak urobila vlastnú verziu napríklad v Belgicku, Švajčiarsku, Libanone alebo v kanadskej frankofónnej provincii Québec.
"Začali sme sem prijímať natáčacie tímy zo Švédska, Moravy, Českej republiky a Slovenska. Prvýkrát tu budeme mať tím Rumunska," povedal Eric Buron, produkčný riaditeľ Pevnosti Boyard.
Je pravda, že Charente-Maritime veľmi starostlivo stará o svoju pevnosť, ktorá je na otvorenom mori zo všetkých strán vystavená živlom. Vo februári budovu poškodili tri búrky a rozbúrené more spôsobilo prasklinu v stene.
Budova už nie je najmladšia - začala stavať v roku 1803 na objednávku Napoleona prvého a dokončená bola v roku 1857. Pôvodne bola určená na ochranu zbrojnice v Rochefort pred anglickými výtokmi a pevnosť zabezpečilo 250 vojakov. Neskôr sa premenila na väzenie.
V roku 1913 prestala byť pevnosťou súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, kedy bola zapísaná na zoznam historických pamiatok. Aj potom ale ležala ľadom, pokým ju v roku 1962 v aukcii kúpil istý belgický zubár.Ten ju v roku 1988 predal producentovi televíznych programov Jacquesovi Antoineovi, ktorý už mal v hlave novú koncepciu súťaže.
Nasledujúci rok bola pevnosť predávaná za symbolický frank departementu Charente-Maritime, aby sa postaral o obnovu a údržbu stavby. Predovšetkým bolo potrebné spevniť betónové steny a vyčistiť chybujúce medzery po vydrolených kameňoch. Teraz je pevnosť opäť v stave, ktorý zodpovedá jej označeniu - pevná ako skala pod ňou.

Copyright ČTK ©2017