21. 2. 2013

RADA RTVS UPDATED

RADA RTVS UPDATED 
 
   
Voľba nového predsedu bola najdôležitejším bodom dnešného riadneho zasadnutia Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Stal sa ním v tajnom hlasovaní Igor Gallo, ktorý získal potrebnú dvojtretinovú väčšinu, čo je v tomto prípade šesť hlasov z celkového počtu deviatich členov. Pritom on sám nehlasoval, pretože bol jediným kandidátom, na túto funkciu ho navrhol člen rady Martin Kákoš. Funkčné obdobie nového predsedu je v zmysle zákona dva roky.
Okrem Igora Galla sú novými členmi rady Jozef Chudík pre oblasť televízneho vysielania a Peter Kubica pre oblasť ekonomiky. Táto trojica nahradila vo funkciách Vladimíra Taliana, Milana Antola a Miroslava Kollára, ktorým sa funkčné obdobie skončilo 10. februára. Miroslav Kollár bol do februára predsedom rady.
Rada sa zaoberala súhrnnou informáciou o správnych konaniach, vedených Radou pre vysielanie a retransmisiu (RVR) proti RTVS v roku 2012. Z tejto vyplýva, že v súčasnosti je otvorených, resp. neuzavretých 16 konaní pre porušenie príslušných ustanovení, z toho sedem v organizačnej jednotke Slovenský rozhlas a deväť v organizačnej jednotke Slovenská televízia. Najprísnejšou zo strany RVR je sankcia vo výške 50.000 eur za program Večer pod lampou z 23. júna 2011, súčasťou ktorého bola diskusia o kauze Cervanová. RTVS sa voči rozhodnutiu regulačného orgánu odvolala.
Kritériá pre vyhodnotenie vysielania programovej služby RTVS za rok 2012 zo strany RTVS boli jedným z bodov rokovania. Rada sa pri hodnotení zameria na programový koncept a správu o jeho plnení za hodnotené obdobie, správu o činnosti a hospodárení a štvrťročné štatistiky o odvysielanom programe RTVS. Rada pri hodnotení bude brať na zreteľ aj podporu kultúrnej tvorby slovenských autorov, ochranu národného kultúrneho dedičstva, popularizáciu slovenskej histórie a jej významných osobností, aj poskytovanie priestorov na verejnú diskusiu. Pri hodnotení bude použitá rovnaká metodika pre rozhlasovú aj televíznu programovú službu.
„Postavenie a kompetencie Rady sú dané príslušným zákonom o Rozhlase a televízii Slovenska. Mojou ambíciou na poste predsedu je, aby rada pod mojim vedením bola predĺženou rukou všetkých koncesionárov, aby sa viac venovala hodnoteniu programovej služby a formálnym záležitostiam,“ uviedol pre TASR po skončení zasadnutia rady jej nový predseda Igor Gallo.


Copyright © TASR 2013