11. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Niekoľko tisíc ľudí v nedeľu protestovalo v Moskve proti návrhu zákona, podľa ktorého by Rusko fakticky zaviedlo vlastný segment internetu, nezávislý od celosvetovej siete. Demonštranti tvrdia, že hlavným účelom týchto zmien je snaha zaviesť v Rusku cenzúru internetového obsahu. Podľa návrhu zákona, ktorý vo februári v prvom z troch čítaní schválila dolná komora ruského parlamentu, bude celá prevádzka internetu v Rusku zabezpečovaná výhradne ruskými servermi.Podľa Ljudmily Bokovovej, jednej z autoriek tohto návrhu, sa Rusko musí pripraviť na prípad, že by ho "odrezali" od celosvetového internetu. Môžu to podľa nej spraviť napríklad Spojené štáty, ak začnú "agresívne využívať svoju doktrínu kybernetickej bezpečnosti".
Podľa agentúry Associated Press (AP) je však pravdepodobnejšie, že Rusko týmto krokom sleduje posilnenie kontroly domácich používateľov internetu a šíriteľov internetového obsahu, pričom Moskva sa podľa všetkého inšpirovala Čínou, kde internet podlieha silnej cenzúre.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.