31. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámy páchateľ v piatok postrelil a vážne zranil azerbajdžanského novinára žijúceho vo francúzskom exile; streľbu na predmestí francúzskeho mesta Toulouse neprežila novinárova manželka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Rahim Namazov bol kritikom azerbajdžanského politického systému, vo vlasti ho väznili. O azyl vo Francúzsku požiadal v roku 2010.
Incident sa stal na predmestí Toulouse Colomiers.
Podľa vyjadrenia starostky Colomiers Karine Micheletovej-Travalovej išlo pravdepodobne o politicky motivovaný čin. "Dnes bola napadnutá novinárska profesia, otec rodiny a sloboda tlače," povedala starostka.
Namazovovu manželku pri streľbe zabili. Polícia povedala, že o život prišla strelou do hlavy, pravdepodobne z blízka. Svedkovia podľa miestnych médií vypovedali, že na mieste počuli viac výstrelov.

Iránske úrady zablokovali internetovú aplikáciu Telegram. Ako dôvod uviedli obavy o bezpečnosť štátu.
Informáciu o tom v sobotu priniesol spravodajský portál Mashreghnews.ir, ktorý sa odvolal na predsedu parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Alaidína Borudžerdího.
Borudžerdí uviedol, že rozhodnutie o zablokovaní prístupu k Telegramu bolo prijaté "na najvyšších miestach". Dodal, že aplikáciu Telegram nahradí podobná miestna služba.
Iránsky politik doplnil, že rozhodnutie iránskeho vedenia ohľadom Telegramu súvisí s jeho "deštruktívnou rolou počas protivládnych protestov", ktoré vypukli v Iráne koncom decembra, vyžiadali si najmenej 25 obetí na životoch a viedli k zatknutiu vyše 5000 podozrivých.
Aplikácia Telegram má v Iráne asi 40 miliónov používateľov. Dočasne bola zablokovaná aj začiatkom januára tohto roku, počas spomínaných protivládnych protestov. Asi 10 percentám obvyklých používateľov sa zablokovanie Telegramu darilo obísť vďaka anonymizačným proxy službám a virtuálnej privátnej sieti (VPN).

Copyright © TASR 2018



Grécki pamiatkari zakázali natáčanie BBC a nahnevali tým aj miestnu vládu. Svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že 2500 rokov starý Poseidónov chrám by bol neprístupný príliš dlho a produkčný tím je príliš veľký.

Zdroj: AFP