29. 3. 2018

Rádio Slovakia International oslavuje štvrťstoročie


Rádio Slovakia International 
oslavuje štvrťstoročie

Rozhlasové vysielanie RTVS do zahraničia Rádio Slovakia International (RSI) oslavuje štvrťstoročie. Presne vo štvrtok 29. marca uplynie 25 rokov odvtedy, čo v rozhlasovom éteri zaznela po prvý raz zvučka RSI v anglickom, nemeckom, francúzskom, ruskom a neskôr i v španielskom jazyku. Agentúru SITA o tom informoval Stanislav Čačko z marketingu a komunikácie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).
Cudzojazyčné vysielanie Slovenského rozhlasu o Slovensku do zahraničia nadviazalo na programy v slovenčine, ktoré si krajania žijúci vo svete mohli naladiť už 4. januára 1993, teda hneď po vzniku samostatnej Slovenskej republiky. V súčasnosti rádio vysiela sedem dní v týždni polhodinové magazíny v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, španielčine a v slovenčine prostredníctvom internetu a satelitu. Počas uplynulého roka RSI odvysielalo 8 760 hodín premiérového programu a dostalo vyše 4 000 listov od poslucháčov. Z vysielania na krátkych vlnách sa presunulo na satelit a internet. Svoj program však naďalej šíri aj na krátkych či stredných vlnách, a to formou retransmisií prostredníctvom vysielačov v USA, Nemecku, Rusku a vo Veľkej Británii. Počúvať program RSI vo všetkých jazykových mutáciách možno i v Bratislave a okolí na FM frekvenciách 98,9 a 102,4 MHz, informoval ďalej v tlačovej správe RTVS. RSI tak prezentuje Slovensko, jeho históriu, kultúru, prírodné krásy a sprostredkúva aktuálne dianie poslucháčom na celom svete, od Latinskej Ameriky, Kanady, USA, cez západnú Európu, až po Rusko, Čínu, Japonsko, Afriku, Austráliu a Nový Zéland.
Podľa šéfdramaturgičky RSI Jozefíny Mikleovej mnohí ich poslucháči považujú redaktorov RSI za slovenských diplomatov v rozhlasovom éteri. „Vyzdvihujú ich jazykovú a štylistickú čistotu a RSI nazývajú malým Babylonom, keďže v redakciách okrem Slovákov pracujú aj Nemci, Rakúšania, Rusi, Kubánec, Katalánec, Belgičan, Rumunka a v anglickej sekcii i redaktor z Nového Zélandu,“ cituje Mikleovú tlačová správa.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník tvrdí, že vysielanie do zahraničia malo byť súčasťou plnohodnotného portfólia každého verejnoprávneho média. „Toto poslanie od samého začiatku vnímal ako jednu zo svojich priorít aj Slovenský rozhlas, a tak ako sa vyvíjalo Slovensko, vyvíjalo sa aj Rádio Slovakia International,“ cituje tlačová správa Rezníka.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané