28. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na moskovskom súde sa v utorok začalo predbežné vypočutie v prípade ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže. Suščenko sa na pojednávaní vyhlásil za nevinného v plnom rozsahu, informoval jeho ruský advokát Mark Fejgin.
Predbežné vypočutie sa konalo za zatvorenými dverami vzhľadom na citlivosť niektorých dokumentov. Súd potom odročil pojednávanie na stredu, uviedla agentúra Ukrinform.
V prípade uznania za vinného hrozí Suščenkovi až 20 rokov väzenia. Vo väzbe je od októbra 2016. Moskovský súd mu 24. januára opäť predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace, a to do 30. marca.
Mark Fejgin ešte v decembri 2017 tvrdil, že vyšetrovatelia vyvíjajú na Suščenka psychický tlak, aby sa priznal. Vraj mu hovoria, aby popremýšľal, či strávi 20 rokov vo väzení, alebo začne spolupracovať. "Vyšetrovatelia dokončujú svoju prácu a snažia sa naskočiť na posledný vlak, aby získali priznanie viny," povedal Fejgin.
Ako tvrdí ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla 30. septembra 2016 v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
Súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka 1. októbra 2016. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra 2016.
Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
Agentúra Ukrinform potvrdila, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".
Novinára udal "rodinný priateľ", ktorý kontaktoval ruskú FSB a tá Suščenka zatkla, uviedol začiatkom novembra 2016 Fejgin. "Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko," povedal Fejgin.

O únose dvoch ekvádorských novinárov z denníka El Comercio spoločne s ich vodičom, ku ktorému došlo v pohraničí s Kolumbiou, informoval v utorok na tlačovej konferencii v Quite ekvádorský minister vnútra César Navas.
Podľa jeho slov sa podarilo nadviazať kontakt s únoscami, ktorých identitu minister nešpecifikoval. Všetci unesení sú podľa ich informácií v dobrom zdravotnom stave.
Trojicu vyhlásili za nezvestnú v provincii Esmeraldas v pondelok.
Kauzou by sa mala zaoberať aj rada bezpečnosti štátu, ktorej zasadanie zvolal najvyšší ekvádorský predstaviteľ, prezident Lenin Moreno, uviedla tlačová agentúra DPA.
Ekvádorsko-kolumbijské pohraničie sa od začiatku roka stalo dejiskom viacerých násilných činov. Dve desiatky osôb utrpeli zranenia pri bombovom útoku na policajný okrsok v San Lorenze z 27. januára. Odvtedy však došlo k siedmim ďalším útokom na príslušníkov polície či armády krajiny. Predpokladá sa, že sú za nimi drogové bandy, ktorých členmi sú aj niekdajší členovia povstaleckej organizácie FARC z Kolumbie.

Copyright © TASR 2018