23. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Stovky ľudí sa spred parlamentu v Bratislave rozišli. Aj počas odchodu však ešte kričali „vrátime sa“ a „predčasné voľby.“ Podľa polície, ktorá strážila budovu Národnej rady SR, žiadne konflikty medzi ľuďmi neboli. Zhromaždenie s názvom #niejenamtojedno v Bratislave bolo aj pred Národnou radou SR. Presunulo sa tam z Námestia SNP aj napriek tomu, že tichý pochod na Námestí SNP sa okolo 17:00 skončil a organizátori ľudí opakovane žiadali, aby sa v pokoji rozišli. Pre parlamentom niekoľko sto ľudí kričalo, spievalo hymnu a vykrikovalo "predčasné voľby," "mafia," "dosť bolo Smeru" i "Gašpar odstúpiť." Pred parlamentom stáli policajti a strážili budovu. Pred Úradom vlády SR stálo len niekoľko ľudí, bol tam pokoj, ľudia v tichosti zapaľovali sviečky.
Na dnešnom zhromaždení na Námestí SNP pred príhovorom Timoteja Lauka za iniciatívu #niejenamtojedno tisícky ľudí štrngali kľúčmi. Lauko vo svojom príhovore povedal, že je rád, že práve študenti mohli prevziať organizáciu pochodu. Po každej jeho vete nasledoval potlesk. Na záver zapálili sviečky za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú a zaspievali slovenskú hymnu. Na tichom pochode sa zúčastnili aj herci Richard Stanke či Alexander Bárta. Ľudia mali v rukách slovenskú vlajku i transparenty, na ktorých sú heslá: Prídeme znova, ak treba! alebo Zober loptu, nie špáratko.
Zhromaždenie Za slušné Slovensko dnes v Bratislave na Námestí SNP nie je. Organizátori tvrdia, že nikam neodchádzajú, ale budú pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa prihlásila nová vláda. Zakladajú preto občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivé a slušné Slovensko. „Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcií na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle a nie ako stranícka pobočka."
Namiesto dnešného zrušeného zhromaždenia Za slušné Slovensko v hlavnom meste, ktoré organizátori odvolali po vymenovaní novej vlády, sa zo Šafárikovho námestia spred Univerzity Komenského na Námestie SNP konal tichý pochod vysokoškolákov z iniciatívy #niejenamtojedno. Zapálením sviečky si uctili pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.