20. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzsky odvolací súd potvrdil v stredu verdikt, podľa ktorého majú dvaja šéfovia z francúzskeho časopisu Closer venovaného celebritám dostať pokutu v maximálnej výške 45.000 eur za porušenie súkromia Kate Middletonovej. Skutku sa dopustili zverejnením fotografií vojvodkyne z Cambridge v roku 2012, keď sa na dovolenke vo francúzskom Provensalsku slnila bez horného dielu plaviek.
Odvolací súd vo Versailles pri Paríži potvrdil rozhodnutie súdu v meste Nanterre, ktorý v septembri 2017 udelil maximálnu možnú pokutu vyplývajúcu zo zákona. Pokutovanými sú šéfredaktorka francúzskeho vydania magazínu Closer Laurence Pieauová a Ernesto Mauri, výkonný riaditeľ mediálnej spoločnosti Mondadori, ktorá týždenník vydáva.
Súd tiež potvrdil pokuty pre dvoch fotografov, ktorí snímky vojvodkyne urobili, a to 10.000 eur pre každého.
Vlani v septembri britský princ William a jeho manželka Kate uviedli, že ich verdikt potešil, lebo "si želali dôrazne poukázať na to, že takéto neoprávnené zasahovanie do súkromia sa nesmie stávať".
Načasovanie vlaňajšieho verdiktu bolo citlivo vnímané najmä v Británii: bol totiž vydaný krátko po 20. výročí tragickej smrti Williamovej matky, princeznej Diany, ktorú prenasledovali paparazzovia, keď jej auto havarovalo v parížskom tuneli.
Odškodné je oveľa menšie než suma 1,5 milióna eur, v akú manželia dúfali, napísala tlačová agentúra AP.

Copyright ©TASR 2018

Až smrť novinára, ktorý sa zabil v stredu po páde z lanového mostíka medzi dvoma obydliami na stromoch, prinútila vládu nemeckého spolkového štátu Severné Porýnie-Vestfálsko pozastaviť plány na výrub ďalšej časti starobylého Hambachského lesa a aspoň dočasne sa vzdať ambície násilím z neho vyviesť ekológov, ktorí ho vlastnými telami už niekoľko týždňov bránia pred drevorubačmi. Mladý novinár sa na mieste zabil po páde z výšky pätnástich metrov, pričom polícia jeho smrť označila za tragickú nehodu.
Hambachský les, ktorý leží medzi Kolínom nad Rýnom a Aachenom neďaleko od hraníc s Belgickom, je starý 12-tisíc rokov a oplýva nesmiernou biodiverzitou, úrady napriek tomu v novembri minulého roka povolili pokračovanie v jeho ťažbe za účelom stavby nových uhoľných baní energetickej spoločnosti RWE. Výrubu však už niekoľko týždňov bránia ochrancovia životného prostredia, ktorí si zriadili domčeky v korunách stromov a odmietajú ich opustiť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.