9. 1. 2019

Od začiatku vydávania denníka Slovenský východ uplynie 100 rokov

Od začiatku vydávania denníka 

Slovenský východ uplynie 100 rokov


Od začiatku vydávania denníka Slovenský východ uplynie v stredu (9.1.) 100 rokov. Ako TASR informoval Marián Gladiš z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ide o najvýznamnejšie a najvplyvnejšie po slovensky písané noviny na východnom Slovensku počas prvej Československej republiky. Dovtedy boli v Košiciach vydávané len noviny v nemčine a maďarčine.
"Prvé číslo týchto regionálnych novín vyšlo 9. januára 1919 z iniciatívy českého novinára Edmunda Boreka, ktorý pôsobil ako vojenský pridelenec ministra s plnou mocou pre správu Slovenska v Žiline," povedal s tým, že denník bol financovaný z peňazí vojenskej správy, ktorá mu v Košiciach poskytla aj redakčné priestory, materiálnu, personálnu či organizačnú pomoc. Redakcia sa usadila v budove vojenského veliteľstva, v ktorej v súčasnosti sídli Úrad Košického samosprávneho kraja.
"Noviny vychádzali denne okrem pondelka na malom štvrťhárkovom formáte, na štyroch stranách a v náklade do 500 výtlačkov. Distribúciu zabezpečovali predovšetkým vojaci, ktorí ich rozširovali do všetkých verejných miestností, kaviarní, reštaurácií, k holičom a podobne," dodal Gladiš. Denník bol podľa jeho slov vnímaný ako zástanca československej štátnosti a preto bolo počas krátkej existencie boľševickej Slovenskej republiky rád jeho vydávanie prerušené. Po jej páde bolo obnovené, redakcia sa osamostatnila a noviny sa časom stali tlačovým orgánom agrárnej strany.
Slovenský východ sa postupne rozšíril na celé Slovensko aj Podkarpatskú Rus. "Z malého regionálneho denníka sa stal na tú dobu moderný celoštátny denník," pripomenul s tým, že obsah už nezodpovedal názvu novín. Vo februári 1937 preto vydavateľstvo vypísalo anketu s cieľom zistiť názor čitateľov. Do redakcie prišlo takmer 11.000 odpovedí, väčšina zmenu názvu periodika odobrila.
Posledné číslo Slovenského východu bolo vydané 10. apríla 1937, ďalší deň vychádzal pod názvom Novosti. Vydávané boli denne na stranách veľkého formátu. "To z neho robilo rozsahom najväčší a vďaka uzávierke o druhej v noci – zásluhou moderného ďalekopisu – aj najaktuálnejší denník na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi," uzavrel Gladiš s tým že vychádzať prestal 3. novembra 1938 po Viedenskej arbitráži a pričlenení Košíc k horthyovskému Maďarsku.

Copyright © TASR 2018