12. 11. 2017

Štvorica filmových osobností dostala čestné Oscary

Štvorica filmových osobností 
dostala čestné Oscary

Kanadský herec Donald Sutherland, americký režisér a scenárista Charles Burnett, jeho krajan kameraman Owen Roizman a francúzska režisérka Agnes Vardaová v noci na nedeľu prevzali od americkej Akadémie filmového umenia a vied (AMPAS) ocenenie za celoživotný prínos filmovému umeniu. Nikto z laureátov takzvaných Governors Awards doteraz Oscara nezískal, hoci Roizman bol na cenu päťkrát nominovaný, napísala agentúra AP.
Laureátmi Governors Awards vyberá 54členná správna rada (Board of Governors) akadémie, pričom ich mená oznamuje každý rok v lete, zlaté sošky potom ocenenie preberajú počas súkromného večierku v novembri. Tieto "čestné Oscary" udeľuje akadémia od roku 2009. Ich slávnostné odovzdávanie sa nevysiela v televízii, vybrané okamihy by sa však mali objaviť v prenose z odovzdávania hlavných cien 4. marca.
"Toto sú naši ocenenie," povedal AP predseda AMPAS John Bailey. "Toto sú ľudia, u ktorých cítime, že ich chceme vyzdvihnúť," dodal s tým, že všetky zvolené osobnosti "výrazne stelesňujú rozsah filmovej tvorby".
Asi najznámejšou z nich je Donald Sutherland, ktorý sa za viac ako 50 rokov práce v showbusinessi objavil vo viac ako 140 produkciách a hral vo filmoch všetkých žánrov. Napriek tomu hovorí, že ho "nikdy nenapadlo, ani v náznakoch", že by raz mohol byť takýmto spôsobom ocenený.
Kameraman Roizman bol na Oscara nominovaný už za film Francúzska spojka z roku 1971 a následne prišli štyri ďalšie nominácie, napríklad za prácu na horore Vyháňač diabla. Podľa AP sa do dejín filmu zapísal najmä realizmom za kamerou. Posledné zábery svojej kariéry nakrútil pre romantickú komédiu Francúzsky bozk z roku 1995.
Naopak Charles Burnett pôsobil ako nezávislý tvorca a svoju kariéru zasvätil príbehom o skúsenostiach Afroameričanov, ktorým sa Hollywood často vyhýbal. Ocenenie za celoživotný prínos je vraj pre neho "surreálnu".
Vytvárať "radikálne filmy" bolo údajne prvotným zámerom Agnès Vardavej, ktorá ako priekopníčka francúzskej Novej vlny svoje prvé dielo napísala a zrežíroval v roku 1956. To, že je žena, pre ňu vraj nikdy nepredstavovalo prekážku. "Francúzsko je krajina, kde 25 percent filmárov sú ženy ... pretože sme presadzovali názor, že na to majú, že nie je žiadny dôvod, prečo by to nemohli robiť," uviedla Vardová.

Copyright ČTK  ©2017