16. 11. 2017

Zomrel Wabi Daněk

Zomrel Wabi Daněk

Jeden z najpopulárnejších českých folkových pesničkárov, autor a pôvodný interpret neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích Wabi Daněk zomrel vo štvrtok vo veku 70 rokov na následky dlhotrvajúcej choroby.
Smutnú správu priniesli tamojšie elektronické médiá.
Rodák zo Zlína, ktorý svojho času žiaril na festivaloch Porta a dočkal sa po sérii festivalových autorských a interpretačných ocenení v roku 1979 aj ceny Zlatá Porta za zásluhy o rozvoj predmetného hudobného žánru, musel už v lete zrušiť koncerty pre zhoršujúci sa zdravotný stav.
Niekdajší vodič sanitky sa postupne stal ikonou českých trampov, ktorú preslávili aj skladby ako Nevadí, Fram, Hudsonské šífy alebo Píseň, co mně učil listopad, ako aj Na cestě, Tonka, Stromy, ale i Jsem volnej jak pták.
Kumšt Wabiho Daněka mali možnosť posúdiť naživo aj krajania v Austrálii, Spojených štátoch alebo Kanade.
Hudobný prejav zosnulého bol nezriedka prirovnávaný k americkej hviezde žánru country a filmovému hercovi Krisovi Kristoffersonovi, na ktorého koncerte v Prahe sa v roku 2012 predstavil.
Daněkovu diskografiu uzatvára zatiaľ titul Wabi a Ďáblovo stádo - Príběhy písní (2014), na ktorom vďaka spoločnosti Supraphon ponúkol vedno s hosťami fanúšikom staré tradicionály.

Copyright TASR ©2017