16. 11. 2017

Zomrel Luis Enrique Bacalov

Zomrel  Luis Enrique Bacalov 







Svet je od stredajšieho večera chudobnejší o veľkú osobnosť filmovej hudby, argentínskeho skladateľa Luisa Enriqua Bacalova, ktorého hudbu k filmu Il Postino (Poštár) podľa predlohy Antonia Skarmetu ocenili Oscarom.
      V príbehu rybára, neskôr poštára z talianskeho ostrova zo sklonku 50. rokov minulého storočia, ktorého jediným zákazníkom je slávny čílsky poet Pablo Neruda (1904-1973), stvárnili hlavné postavy Philippe Noiret a Massimo Troisi a mohli ho vidieť aj diváci na Slovensku.
      Rodák z Buenos Aires bulharského pôvodu, ktorého v uplynulých dňoch postihla mozgová príhoda, zomrel v stredu večer v jednej z rímskych nemocníc vo veku 84 rokov.
      Bacalov odštartoval svoju umeleckú dráhu práve na Apeninskom polostrove, kde sa zoznámil s majstrom filmovej hudby Enniom Morriconem, s ktorým ho spájalo dlhoročné priateľstvo.
      Za hudbu k Passoliniho snímke Evanjelium sv. Matúša (1967) si vyslúžil nomináciu na prestížneho Oscara.
      Jeho meno sa však spája i s množstvom italowesternov vrátane Djanga s Francom Nerom v hlavnej úlohe a využitím titulnej melódie z tohto snímku pre Tarantinov remake Django Unchained či snímkami, ktoré preslávili Buda Spencera alebo Lee Van Cleefa, ale aj iné filmy. Bacalov napísal aj hudbu k množstvu televíznych produkcií a zložil aj viacero opusov klasickej hudby pre zbor a orchester.
      V ostatných rokoch života Bacalov šéfoval telesu s názvom Orchestra della Magna Grecia z juhotalianskeho Taranta.



Copyright TASR ©2017