14. 11. 2017

19. Medzinárodný filmový festival Bratislava 2017

19. Medzinárodný filmový festival 
 Bratislava 2017

Cenu za najlepší hraný film si z 19. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava odnáša snímka Chlapi neplačú (r. Alen Drljević, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, 2017). Témou festivalu bolo tento rok filmové herectvo. Porota sa pri výbere najlepšieho titulu jednohlasne zhodla a ocenila dielo, v ktorom "podal herecký kolektív ohromne silný a inšpirujúci herecký výkon o snahe vyrovnať sa s tragickou historickou udalosťou". Tiež považovala za dôležité zdôrazniť, že "hlavné posolstvo filmu o zmierení je v súčasnej politickej situácii nesmierne dôležité."
      Cena za najlepšiu réžiu patrí talentovanej filmárke Soleen Yusef za film Dom bez strechy (Nemecko, Irak, Katar, 2016). Podľa poroty sa s odvahou a úprimnou citlivosťou zaoberala problematikou mužov v silne patriarchálnej spoločnosti: "A rozhodla sa natáčať v nebezpečnej časti sveta, Kurdistane - národe, ktorý sa národom ešte len stáva. Okrem toho preukázala majstrovské režisérske zručnosti vzhľadom na skutočnosť, že víťazná snímka je jej absolventským filmom."
      Laetitia Dosch získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon v titule Paula (r. Léonor Serraille, Francúzsko, Belgicko, 2017). Film, ktorého dej sa odohráva v parížskej štvrti Montparnasse na ľavom brehu Seiny, vznikol s obmedzeným rozpočtom a takmer výhradne ženským obsadením štábu. Ocenená herečka podala od jeho začiatku až do konca "nesmierne úprimný, autentický a bohatý herecký výkon, ktorý bol pre všetkých v porote inšpiráciou".
      Cenu za najlepší mužský herecký výkon získal Iránec Navid Mohammadzadeh vo filme Bez dátumu, bez podpisu (r. Vahid Jalilvand, 2017). Podľa poroty preukázal neuveriteľne pestrú škálu emócií a podal úprimný a presvedčivý herecký výkon v každom okamihu vývoja svojej postavy - muža odsúdeného na tragédiu.
      Cenu FIPRESCI udelili v Bratislave rovnako snímke Bez dátumu, bez podpisu za "presvedčivú ukážku iránskej kinematografie venovanú etickým labyrintom moderného života".
      Cena za najlepší dokumentárny film patrí holandsko-tureckej snímke Meteory (r. Gürcan Keltek, 2017) za "silný, ostrý, poetický a politický rozmer. Za estetickú a humanistickú odvahu, za intenzívnu krehkosť a vizuálne voľby".
      V súťaži krátkych filmov uspeli Ostrovy (r. Yann Gonzalez). Francúzsku snímku ocenila porota "za pozvanie divákov na estetické orgie, v ktorých sa snúbi zvláštnosť s prijatím". Zvláštne uznanie poroty súťaže krátkych filmov si odniesol indický titul Amatéri (r. Naveen Padmanabha, 2016) - "vtipná vesmírna serenáda, vďaka ktorej sa vo svete bez citových väzieb cítime prepojení".
      Cenu študentskej poroty získala opäť Paula z dielne režisérky Léonor Serraille. Podľa porotcov ide o autenticky a kreatívne spracovaný pohľad na životaschopnosť súčasnej mladej ženy, v ktorom hlavná predstaviteľka Laetitia Dosch "presvedčivo zvládla rozpätie psychického rozpoloženia boja so sebou samou a svetom".
      Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevzal popredný európsky herec a osobitý režisér Jean-Marc Barr.
      Laureátkou ocenenia a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2017 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stala významná slovenská herečka Božidara Turzonovová.
      Program 19. ročníka MFF Bratislava, ktorý sa prvýkrát objavil aj v mestách v širšom regióne (kiná v Modre, Senci a Malackách), sa uzavrie 16. novembra.


Copyright TASR ©2017