29. 3. 2016

International Film Fest Trenčianske Teplice News

International Film Fest
Trenčianske Teplice News

Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice nezostane bez filmového festivalu ani po odchode Art Film Festu do Košíc. Festival s názvom International Film Fest Trenčianske Teplice sa uskutoční od 23. do 26. júna a prinesie približne 50 filmov. Časovo sa bude čiastočne prekrývať s Art Film Festom v Košiciach.
Podľa primátora Trenčianskych Teplíc Štefana Škultétyho mesto nechce zostať bez filmového festivalu, ktorý bol v Trenčianskych Tepliciach 23 rokov a ľudia si naň zvykli. "Bol by som zlý primátor a boli by zlí aj poslanci, ak by rezignovali na tradíciu, ktorá tu bola. Aj s Petrom Hledíkom, ktorý bol zakladateľom festivalu, sme sa rozhodli, že budeme pokračovať a filmový festival sa u nás uskutoční aj 24. rok po sebe. Uskutoční sa v termíne, ktorý je tradičný pre filmový festival v Trenčianskych Tepliciach," priblížil Škultéty.
Ako dodal, veľká časť ľudí a organizátorov - Kúpele Trenčianske Teplice, Kursalón, mesto Trenčianske Teplice, v meste zostáva. "Nevidíme dôvod, aby sme menili termín, na ktorý boli ľudia zvyknutí. Dátum festivalu sa vždy rezervuje rok dopredu, a tak to urobili všetky organizácie, ktoré sa na festivale podieľali. S termínom sme preto nemohli hýbať, aj keby sme chceli," zdôraznil primátor s tým, že tradičný termín zapadá aj do stratégie cestovného ruchu Trenčianskych Teplíc.
Festival bude podľa neho tvoriť nesúťažná a súťažná prehliadka pozostávajúca najmä zo študentských filmov. "Na rozdiel od festivalu, ktorý tu býval, sa chceme zamerať na podstatne väčšie množstvo sprievodných podujatí. Veľký bonus očakávame od kúpaliska Zelená, žaba, kde sa budú okrem premietania filmov konať aj niektoré kultúrne podujatia. Premietať sa bude v kine Prameň, v hlavnej sále Kursalóna, ale budú aj menšie projekcie napríklad v reštauráciách a hoteloch," doplnil Škultéty s tým, že rozpočet festivalu bude v porovnaní so 600.000 eurami v prípade Art Film Festu asi tretinový. Mesto zo svojich prostriedkov investuje do podujatia 30.000 eur.
Podľa Petra Hledíka je otázne, či v Trenčianskych Tepliciach vzniká nový festival, alebo pokračuje filmová tradícia. "Filmový festival v meste vznikol pred takmer štvrťstoročím, našiel tu svoj prirodzený domov, rozrastal sa a dospel. Celá infraštruktúra mesta a kúpeľov sa mu prispôsobila. Je otázka, či sa dospelý strom presádza, či sa festival, ktorý má takúto tradíciu, dá vlastne preniesť. Nechcem spochybňovať, že festival v Košiciach sa volá Art Film Fest, ale skôr predpokladám, že tam sa začína nový festival. V Trenčianskych Tepliciach pokračuje tradícia filmového podujatia," zdôraznil Hledík, ktorý nebude mať žiadnu oficiálnu funkciu, bude len poradcom.
Ani v tomto roku by podľa neho nemala chýbať v Trenčianskych Tepliciach výrazná osobnosť filmového neba. "Pracujeme už dlhšie na tom, aby sem prišla známa osobnosť. Máme už nejaké potvrdené mená. Poznáte ma, že nechcem sľubovať niečo, čo nemôžem splniť. Môže sa stať, že umelec ochorie, prípadne dostane nejakú úlohu vo filme a vtedy ide festival bokom. Zatiaľ sa mi to v súvislosti s predchádzajúcimi ročníkmi festivalu ešte nestalo. Pracujeme na tom, aj zajtra odchádzam do Prahy a často cestujem do Londýna," uzavrel Hledík.

Copyright © TASR 2016