15. 2. 2018

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



SLOVAK MEDIA LAW NEWS




Zabrániť možnej koncentrácii moci v médiách bolo cieľom návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý vo štvrtok väčšina pléna Národnej rady SR nepodporila. Nezaradení poslanci združení okolo Miroslava Beblavého ako autori návrhu uznali, že už súčasná legislatíva zakazuje tzv. krížové vlastníctvo médií, prax však podľa nich ukazuje jej obchádzanie. Umožňuje to údajne nedostatočné znenie právnej úpravy, ktorá nepredpokladá úplné odkrytie vlastníckej štruktúry médií.
      Aktualizačným momentom pre podanie návrhu zákona boli zverejnené informácie o možnom vstupe finančných skupín s vlastníctvom printových médií do priestoru významných stredoeurópskych mediálnych staníc. "Práve nedostatočné znenie právnej úpravy by tento vstup umožnil so všetkými z toho vyplývajúcimi rizikami, najmä vo vzťahu k politickým právam a slobodám, ktoré zaručuje Ústava SR, ako aj príslušné medzinárodné zmluvy," tvrdili opoziční poslanci.
      Ich novela preto počítala so zápisom elektronických a najväčších printových médií do registra partnerov verejného sektora fungujúceho na základe zákona, ktorý bol schválený Národnou radou SR ešte v októbri 2016 hlasmi 121 poslancov. "Tým dôjde k identifikácii konečných užívateľov výhod pri jednotlivých právnických osobách a k odhaleniu ich skutočných vlastníkov. Kontrola krížového zákazu orgánmi verejnej moci by tak nemohla naraziť na spleť vlastníckych štruktúr, z ktorých by nebolo jasné, či k porušeniu krížového zákazu dochádza, alebo nie," uviedli Miroslav Beblavý, Viera Dubačová a Simona Petrík.
      Do časti zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá hovorí o pluralite informácií a priehľadnosti majetkových a personálnych vzťahov vo vysielaní tak navrhovali vložiť ustanovenie, podľa ktorého konečný užívateľ výhod pri vysielateľovi rozhlasovej alebo televíznej programovej služby nebude môcť byť konečným užívateľom výhod aj pri vydavateľovi celoštátnej periodickej tlače.
      Trojica poslancov tiež navrhovala, aby mal vysielateľ povinnosť súčinnosti vo vzťahu k Rade pre vysielanie a retransmisiu v prípade potreby preukázania plnenia obmedzení pri konečnom užívateľovi výhod. Pri eventuálnom nesplnení zákonných obmedzení určí Rada vysielateľovi primeranú lehotu na nápravu. Ak náprava v lehote nenastala, Rada mala vysielateľovi odňať licenciu.



Copyright © TASR 2018