30. 5. 2006

SMUTNÉ SPRÁVY

SMUTNÉ SPRÁVY
Zomrel scenárista Ted Berkman-
Scenárista a autor Ten Berkman, ku ktorého dielam patria filmy Bedtime for Bonzo a Fear Strikes Out, zomrel vo veku 92 rokov. Jeho synovec Joel Blau informoval médiá, že Berkman zomrel 12. mája. V roku 1962 napísal biografiu absolventa West Pointu s názvom Cast a Giant Shadow: The Story of Mickey Marcus, Who Died to Save Jerusalem. Berkman mapoval život absolventa, ktorý pôsobil ako vojenský poradca v Izraeli počas vojny za nezávislosť v roku 1948. Vo filmovej adaptácii biografie z roku 1966 účinkoval herec Kirk Douglas. V roku 1969 napísal knihu Sabra, ktorá sa zaoberala tuctom izraelských bojovníkov v "šesťdňovej vojne" z roku 1967. Ako scenárista spolupracoval na komédii Bedtime for Bonzo (1951), v ktorej hral Ronald Reagan a tiež na filme Fear Strikes Out (1957), kde hral Anthony Perkins. Film bol adaptáciou knihy basketbalistu Jimmyho Piersalla, ktorý písal o svojej mentálnej chorobe.
Zomrel režisér Shohei Imamura -
Režisér Shohei Imamura, prvý Japonec, ktorý získal prestížne ocenenie Zlatá palma v Cannes až dva krát, zomrel dnes vo veku 79 rokov na následky rakoviny pečene. Imamura bol často považovaný za najlepšieho režiséra od čias legendárneho Akiru Kurosawa. Bol priekopníkom hnutia Nová vlna, ktoré sa vyznačovalo sústredením sa na prostitútky, bývalých väzňov a iných postáv z podsvetia. "Zomrel v nemocnici, kde sa liečil už asi mesiac," povedal Mitsuo Hirakawa, vedúci tajomník japonskej filmovej akadémie, ktorú Imamura založil v roku 1975. "Pán Imamura sa zdal byť v plnom zdraví, keď sa v marci zúčastnil večierku našej fakulty," dodal. Príčinou smrti bola rakovina pečene, kvôli ktorej podstúpil v júni minulého roka operáciu. Imamura získal Zlatú plamu v roku 1983 za filme The Ballad of Narayama a v roku 1997 za film The Eel. Imamura sa narodil v roku 1926 v Tokiu ako syn lekára a začal navštevovať technickú školu, aby sa vyhol vstúpeniu do armády. Neskôr začal študovať západnú literatúru na prestížnej univerzite Waseda. Do sveta filmového priemyslu sa dostal ako asistent režiséra Yasujiro Ozu začiatkom 50. rokov. V roku 1975 nakrútil film Karayuki-san, v ktorom sa sústredil na japonské ženy, ktoré šli ako prostitútky s vojskami do juhovýchodnej Ázie. Ako režisér nakrútil také filmy ako : 11'09''01 - September 11, (segment "Japan") , Akai hashi no shita no nurui mizu, / Warm Water Under a Red Bridge /,Kanzo sensei, / Dr. Akagi /,Unagi- PALME D'OR , CANNES 1997,Kuroi ame,Zegen,Narayama bushiko,Eijanaika,Fukushû suruwa wareniari, Karayuki-san, the Making of a Prostitute,Nippon Sengoshi - Madamu onboro no Seikatsu,Kamigami no Fukaki Yokubo, Ningen Johatsu, Jinruigaku nyumon: Erogotshi yori /The Pornographer /,Akai satsui,Nippon konchuki / The Insect Woman /,Buta to gunkan /The Flesh Is Hot /,Nianchan ,Hateshinaki yokubo, Nusumareta yokujo /Stolen Desire /.
Zomrel PAUL Gleason -
Herec Paul Gleason zomrel vo veku 67 rokov v kalifornskom Burbanku.
Diváci ho mohli vidieť vo filmoch ako : The Breakfast Club,Smrtonosná pasca,
alebo v televíznych seriáloch ako : Priatelia, Seinfeld, Chicago Hope, Melrose Place, Nash Bridges, Murder, She Wrote,Dawson's Creek,Cold Case"