10. 1. 2018

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS
 
Zastavenie finančnej podpory nezávislých médií v Maďarsku žiadajú americkí republikáni. Iniciátorom petície v zákonodarnom zbore USA je republikánsky senátor Andy Harris, podľa ktorého je maďarský premiér Viktor Orbán jedným z najväčších zástancov prezidenta Donalda Trumpa, uviedlo v utorok internetové vydanie amerického politického denníka The Hill.
      Harris v zdôvodnení žiadosti uviedol, že Orbán a Trump vedú podobnú politiku, pričom Orbán patrí medzi najhlasnejších podporovateľov Trumpa. 
      Americké ministerstvo zahraničných vecí vlani v novembri oznámilo, že sumou vyše 700.000 dolárov (587.000 eur) podporí nezávislé médiá v Maďarsku s cieľom "zlepšiť prístup občanov k objektívnym informáciám o domácich a globálnych otázkach verejného významu". Podľa denníka išlo o reakciu na rastúce znepokojenie amerických a európskych krajín nad Orbánovou snahou o zvýšenie kontroly nad médiami.
      Orbán ostro kritizuje zásahy amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorého Nadácia otvorenej spoločnosti financuje liberálne neziskové a mimovládne organizácie po celom svete vrátane Maďarska.
      Orbán vedie vlasteneckú politiku, rovnako ako Trump, pričom obaja odmietajú utečencov, pripomenul The Hill. V apríli sú v Maďarsku parlamentné voľby, v ktorých sa očakáva pohodlné víťazstvo Orbánovej strany Fidesz, dodal americký denník.



Súd v Mjanmarsku v stredu oficiálne obžaloval z porušenia štátneho tajomstva dvoch novinárov agentúry Reuters, ktorí boli zadržaní vlani v decembri v Rangúne. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie ich právnika.
       Novinárov Wa Lone (31) a Ťjo Sou U (27) zadržali 12. decembra v jednej z okrajových štvrtí Rangúnu. Polícia ich prehľadala, pričom našla dve tajné vojenské správy a doklad o pobyte v Jakchainskom štáte, odkiaľ od augusta masovo utekajú príslušníci moslimskej menšiny Rohingov. Obom hrozí trest do 14 rokov väzenia.
      Právnici novinárov požiadali o kauciu, čo by sa malo posúdiť na ďalšom vypočutí 23. januára.
      Mjanmarské ministerstvo pre informácie už skôr uviedlo, že novinári boli zadržaní na základe zákona, ktorý bol prijatý v roku 1923, keď bolo Mjanmarsko, známe aj ako Barma, provinciou Britskej Indie.
      Pred budovou súdu, kde sa stredajšie pojednávanie konalo, sa na proteste proti porušovaniu slobody tlače zišlo približne 30 demonštrantov, ktorí žiadali prepustenie zadržiavaných novinárov.
      Na prepustenie novinárov predtým vyzvala samotná agentúra Reuters, ako aj viacero ďalších médií, novinárskych a ľudskoprávnych organizácií.
      Niekdajšia líderka boja za demokraciu v Mjanmarsku Aun Schan Su Ťij je obviňovaná z potláčania slobody tlače, odkedy sa jej Národná liga za demokraciu v roku 2016 de facto ujala moci v krajine. V roku 2017 bolo v Mjanmarsku zadržaných najmenej 11 novinárov.

Copyright © TASR 2017