7. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Twitter Inc v piatok potvrdila svoj postoj v tom, že účty svetových lídrov na jej sociálnej sieti majú osobitné postavenie. Odmietla tak požiadavky používateľov, ktorí firmu vyzvali, aby zakázala prístup prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra Reuters.
      "Zablokovanie svetového lídra na Twitteri alebo odstránenie jeho kontroverzných tvítov by skrylo dôležité informácie, ktoré by ľudia mali mať možnosť vidieť a diskutovať o nich," uviedol Twitter v správe na svojom podnikovom blogu.
      Twitter už v septembri oznámil, že "spravodajská zaujímavosť" a to, či je ten-ktorý tvít vo "verejnom záujme", patria k faktorom, ktoré zvažuje pred vymazaním účtu alebo tvítu.
      Debata okolo Trumpovho tvítovania vypukla znovu po tom, ako šéf Bieleho domu prostredníctvom svojho konta @realDonaldTrump v utorok vyhlásil, že má "oveľa väčšie" a "oveľa silnejšie" nukleárne tlačidlo než severokórejský vodca Kim Čong-un.
      Kritici tvrdia, že tento tvít a pokračujúca prítomnosť Trumpa na tejto sociálnej sieti ohrozujú svet a porušujú zákaz vyhrážania sa násilím, ktorý platí na Twitteri. Niektorí používatelia v stredu protestovali pred ústredím Twitteru v San Franciscu.
      Twitter na svojom blogu reagoval, že aj v prípade, ak by zablokoval niektorého svetového lídra, neumlčalo by ho to.
      Spoločnosť zdôraznila, že kontroluje tvíty svetových lídrov a zodpovedajúcim spôsobom uplatňuje svoje pravidlá, čo ponecháva otvorenú možnosť vymazania určitého materiálu, ktorý na sieti zverejnia.
      "Účet žiadneho jedného človeka nepoháňa rast Twitteru a ani neovplyvňuje tieto rozhodnutia. Usilovne sa snažíme, aby sme zostali nezaujatí, a pamätáme pritom na verejný záujem," dodala.
      Niektorí používatelia Twitteru vyjadrili podporu rozhodnutiu spoločnosti, iní sa však sťažovali na dvojaký meter.
      "Ak by som tvítoval polovicu z toho, čo Trump od svojho nástupu do funkcie, do tejto siete by mi natrvalo zakázali prístup," napísal používateľ Twitteru z konta @michaelranaii.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vzdal v nedeľu úctu 17 ľuďom zabitým pri útokoch islamských extrémistov na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s kóšer potravinami pred tromi rokmi. Informovala o tom agentúra AP.
      Macron spolu so starostkou Paríža Anne Hidalgovou, šéfredaktorom Charlie Hebdo, karikaturistom Laurentom Sourisseauom a ďalšími položili vence a držali minútu ticha pri bývalom sídle týždenníka a pri supermarkete Hyper Cacher.
      Bratia Cherif a Said Kouachiovci zabili 7. januára 2015 11 ľudí v redakcii Charlie Hebdo a na neďalekej ulici policajta. V nasledujúcich dňoch ich komplic Amedy Coulibaly zabil policajtku pri Paríži a štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v supermarkete. Traja útočníci prišli o život pri prestrelkách s políciou, pripomína AP.

Copyright © TASR 2018



Prezidentskí kandidáti strávia posledný týždeň kampane pred piatkovými a sobotnými prezidentskými voľbami predovšetkým účasťou v rôznych debatách. Na iné aktivity podľa svojich slov nebudú mať čas. Niektorí zvažujú ešte oslovenie voličov rozoslaním letákov či stretávanie s občanmi. ČTK to oznámili prezidentskí kandidáti a ich zástupcovia.
Jeden z favoritov prezidentské voľby Jiří Drahoš ČTK povedal, že sa vo finálnej časti kampane bude zameriavať na debaty, ktoré považuje za veľmi dôležité. "A je pre mňa veľkou témou to, že jeden z kandidátov sa ich nezúčastňuje a svoje stanoviská občanom krajiny prezentovať nemusí," poznamenal s jasným odkazom na súčasného prezidenta Miloša Zemana.
Zeman pri ohlásení kandidatúry vyhlásil, že kampaň nepovedie a debát sa zúčastňovať nebude. Voliči podľa neho majú zhodnotiť jeho doterajšie pôsobenie na Pražskom hrade. Do kampane sa nijako nezapája, vedú ju ale za neho jeho blízki spolupracovníci. Po Česku sa tak objavili billboardy a plagáty propagujúce Zemana, voliči tiež dostali do schránok letáky a v novinách sa objavuje na podporu Zemana inzercie.
Zeman bude niekoľko dní pred voľbami na verejnosti aj napriek neúčasť v kampani viditeľný. V úlohe prezidenta sa zúčastní spoločenského stretnutia na Pražskom hrade k začatiu osláv 100 rokov od vzniku Československa, v stredu potom podporí v Snemovni kabinet premiéra Andreja Babiša (ANO) pri žiadosti o dôveru.
Tím Drahoša chce budúci týždeň pokračovať v "umiestňovaniu billboardov". "Mali by sme ich mať cez 200 po celej Českej republike. Ďalšie inzercie bude ako na internete, tak v tlačených médiách," dodal Drahoš. Zvažuje tiež priame oslovení občanov prostredníctvom Slovenskej pošty.
Predovšetkým na debaty v rôznych médiách sa chcú zamerať aj ďalšie kandidáti. "Prakticky všetok čas spotrebujú naplánované debaty a vystúpenia v médiách," poznamenal hovorca Vratislava Kulhánka Vladimír Šulc. Podobne vidí budúci dni aj Petr Hannig. "V podstate nestačím nič iné ako absolvovať rôzne mediálne debaty a pri presúvaní sa z miesta na miesto prostredníctvom MHD odpovedám ľuďom na otázky. Nič špeciálneho neplánujem," povedal ČTK.
Aj Jiří Hynek má v pláne budúci týždeň účasť na veľkých debatách. V utorok chce treba debatovať s protikandidát na serveri iDnes.cz, v stredu na TV Nova a vo štvrtok v Českej televízii. Na piatok pozval uchádzača o Hrad do vysielania aj Český rozhlas. "Mimo to je tu veľké množstvo jednotlivých rozhovorov do médií či uzavretých podujatí," povedal ČTK za Hynka hovorca David Černohorský. Debaty zaberú takmer všetok predvolebnej čas aj Michalovi Horáčkovi. "Inak kontaktné kampaň prebieha permanentne. Po ČR sú desiatky dobrovoľníkov, ktorí distribuujú bannery, letáky, odznaky a tak ďalej. A budú sa samozrejme pohybovať aj v uliciach a presviedčať nerozhodnutých," povedal ČTK jeho hovorca Jiří Táborský.
Jednotliví kandidáti sa zúčastní aj vzájomných duelov, treba Pavol Fischer sa na webe Blesk.cz stretne s Mirkom Topolánkom. Fischer sa tiež ešte dnes stretne s občanmi v Opave.
Dva dni pred voľbami pri minulej prezidentskej voľbe usporiadali veľké stretnutie s voličmi v Prahe Zeman i Schwarzenberg, na akciách oboch vystúpili známi hudobníci. Aj pred piatimi rokmi sa uskutočnila séria debát, kandidáti vylepovali billboardy a vyrážali za voliči do regiónov.

Copyright © ČTK 2018