9. 1. 2018

RTVS zlučuje investigatívnych Reportérov s reláciou Občan za dverami

RTVS zlučuje investigatívnych 

Reportérov s reláciou Občan za dverami

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) po 15. januári zlúči relácie Reportéri a Občan za dverami. Investigatívni Reportéri sa stanú súčasťou relácie Občan za dverami, ktorá sa zameriava na problémy občanov v sporoch s úradmi a inštitúciami. Relácia Občan za dverami sa obsahovo rozšíri o ďalšie reportáže a jej redakciu posilnia redaktori doteraz pôsobiaci v Reportéroch, informoval RTVS v pondelok 8. januára v tlačovej správe. Občan za dverami sa presunie do pondelkového večerného vysielacieho času Reportérov. Zlúčenie sa dohodlo v pondelok na stretnutí generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, riaditeľa sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Juraja Rybanského a vedúceho odboru televízneho spravodajstva Borisa Chmela s redaktormi relácií Občan za dverami a Reportéri. RTVS zároveň informoval, že jeho sekcia výskumu programu a vývoja formátov sa „začne zaoberať zmenou súčasného formátu relácie Reportéri tak, aby zodpovedala aktuálnym požiadavkám moderného investigatívneho formátu“.
Ako ďalej informoval RTVS v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa RVS Erika Rusnáková, o dočasnom pozastavení vysielania relácie Reportéri sa rozhodlo z viacerých dôvodov. „Základný je ten, že svojou kvalitou nezodpovedala nárokom, aké má relácia tohto typu spĺňať - témami, ani ich spracovaním. Tematický rámec bol neujasnený, pohyboval sa od občianskej problematiky cez podnikateľskú, politickú až po historickú. Uchopenie tém bývalo problematické z hľadiska smerovania, záberu, výberu a vyváženosti zastúpenia strán, v reportážach sa vyskytovalo mnoho faktografických chýb a nenáležitých uzáverov, čo generovalo stále vyšší počet oprávnených sťažností a žalôb dotknutých subjektov, čo následne stálo a stojí ďalších zamestnancov i celú RTVS nemálo času, energie a financií na urovnanie sporov,“ píše sa v tlačovej správe.
Investigatívna relácia RTVS Reportéri získala za svoje reportáže viacero ocenení. Jej redaktori - Ivan Brada, Pavol Fejér či Katarína Začková sú nositeľmi prémií Výročných cien Literárneho fondu za novinársku tvorbu. Literárny fond ich oceňuje pravidelne v posledných štyroch rokoch a aj v rokoch predošlých. Redaktori Reportérov sa taktiež opakovane stali laureátmi Novinárskej ceny, ktorú vyhlasuje Nadácia otvorenej spoločnosti. Medzi iným si Novinársku cenu za rok 2016 vlani prevzal za najlepšiu reportáž Pavol Fejér za reportáž Družba štátu a zločinu a Fejér získal i ocenenie za najlepší investigatívny príspevok, a to za reportáž Národná cyklistická jama. V roku 2014 si Novinársku cenu za rok 2013 prevzal za najlepší analyticko-investigatívny príspevok v elektronických médiách Ivan Brada za reportáž Utajený podnikateľ.
Za ostatných šesť rokov dostali Reportéri RTVS od Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dve sankcie najnižšieho stupňa, teda upozornenie o porušení zákona o vysielaní a retransmisii. Vyplýva to z údajov zverejnených na webstránke RVR, ktoré agentúre SITA potvrdila hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková. Rada 11. októbra 2017 udelila nefinančnú sankciu - upozornenia na porušenie zákona o vysielaní a retransmisii za porušenie zákonných pravidiel objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovania názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru verejnoprávnemu RTVS za to, že podľa rady porušil spomínané zákonné pravidlá v reportáži Relativizácia... odvysielanej 3. apríla 2017 v relácii Reportéri na televíznej Jednotke. Rada ďalej 7. októbra 2014 uložila nefinančnú sankciu - upozornenie na porušenie zákona RTVS za porušenie zákonných pravidiel všestrannosti informácií a názorovej plurality 24. apríla 2014 odvysielaním príspevku Nanútený správca v relácii Reportéri, v ktorom chýbali vyjadrenia dotknutej strany - správcovskej spoločnosti.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.