13. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Portugalského speváka Salvadora Sobrala (28) prepustili takmer päť týždňov po úspešnej transplantácii srdca vo štvrtok večer z kliniky Santa Cruz v okolí Lisabonu do domáceho liečenia. Informácia sa objavila v piatok na umelcovej stránke na jednej zo sociálnych sietí.
      Interpret, ktorý s baladou Amar Pelos Dois - kompozíciou svojej sestry Luisy Sobralovej - zvíťazil v máji 2017 v Kyjeve v pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest, získal pre Lisabon právo usporiadať tohtoročné vydanie rovnakého merania síl.
      Zákrok z 8. decembra 2017 prebehol bez komplikácií a prominentný pacient sa po ňom veľmi dobre zotavil. Sobral však naďalej potrebuje pokoj a mal by sa vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou ľudí, ako aj objímaniam.
      Pre speváka, ktorý sa v súvislosti s vážnymi srdcovými ťažkosťami nikdy nemohol vzdialiť od kardiošpecialistov na viac ako dva týždne, môže znamenať spomínaný chirurgický zákrok štart do ďalšej úspešnej kariéry.
      Naposledy sa na koncertnej scéne tento potomok šľachtickej rodiny objavil 8. septembra v Estorile, kde ho počas vystúpenia opakovane premohli slzy. Jeho posledné osobné vyjadrenie si fanúšikovia mohli nájsť v deň, v ktorý oslavoval 28. narodeniny - 28. decembra 2017, keď s blízkymi a priateľmi oslavoval v nemocnici a pochválil sa veľkým množstvom videí, listov a e-mailov, ktoré dostal od stúpencov.
      Podľa kardiochirurgov síce istý čas potrvá, kým sa Sobral úplne zotaví, ak však nedôjde ku komplikáciám, mohol by žiť úplne normálne.


Britská kráľovná Alžbeta II. odhalila tajomstvo o tom, ako sa prednáša prejav s ťažkou korunou na hlave. Neobyčajne úprimne sa na túto tému vyjadrila v novom dokumentárnom filme o jej korunovácii z roku 1953 a symbolike korunovačných klenotov, píše agentúra AP.
Film "Korunovácia" z produkcie stanice BBC ďalej odhalil, že korunovačné klenoty boli počas druhej svetovej vojny ukryté v plechovej škatuli na keksy vo Windsorskom zámku, ktorý je vzdialený približne 33 kilometrov od centra Londýna. Vedelo sa, že klenoty sú ukryté práve na tomto mieste, no detaily neboli známe.
Kráľovná tiež hovorila o výzvach, ktoré číhajú na hlavu štátu. Zažartovala, že pri prejave sa nemôže pozrieť dole, pretože má na hlave takmer jeden a pol kilogramu vážiacu korunu britského impéria.
"Na pripravenú reč sa pozrieť nemôžete, musíte si ju zdvihnúť vyššie, pretože ak by ste sa pozreli dole, podlomil by sa vám krk. Koruna by spadla," odznelo v krátkom úryvku z tohto dokumentárneho filmu, ktorého odvysielanie sa plánuje na 14. januára. "Koruny majú teda aj nejaké nevýhody, ale ináč sú dosť dôležité," povedala Alžbeta.
Kráľovná podľa AP vo filme taktiež poznamenala, že koruna bola vyššia, keď ju nosil jej otec kráľ Juraj VI.
"Našťastie, môj otec a ja máme asi rovnaký tvar hlavy," povedala kráľovná a doplnila: "Ale len čo si ju položíte na hlavu, zostane. Chcem povedať, že zostane na nej stáť."

Copyright © TASR 2018

Asi dvesto prívržencov extrémistického moslimského združenia Front obrancov islamu v piatok v indonézskej metropole Jakarta protestovalo proti spoločnosti Facebook, ktorá im z dôvodu zverejňovania nenávistných statusov zablokovala profil. "Neprenasledujte moslimov" a "Žiadame, aby ste neposudzovali naše statusy na Facebooku," stálo na transparentoch, ktoré priniesli demonštranti po piatkových modlitbách až k budove indonézskej pobočky Facebooku. Budovu strážili stovky policajtov.
Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta, veľká väčšina jej obyvateľov však vyznáva modernú, umiernenú verziu islamu. Front obrancov islamu chce naopak v krajine zaviesť spiatočnícku interpretáciu islamského práva šaría, ktorá okrem iného výrazne obmedzuje práva žien a schvaľuje zabíjanie neveriacich. Hnutie má podľa agentúry AP za sebou bohatú históriu útokov na indonézske nočné kluby či proti veľvyslanectvám západných krajín.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Ďalšiu spoluprácu medzi EÚ a Tureckom by pomohla zmena prístupu Ankary k žurnalistom. Po rokovaní bulharskej vlády s Európskou komisiou to v Sofii vyhlásil  bulharský premiér Bojko Borisov. Bulharsko je teraz predsedníckou krajinou Únie. Európska únia už mesiace kritizuje zhoršujúcu sa situáciu okolo ľudských práv  a slobody slova v Turecku. Naposledy sa minulý týždeň výrazne ozval francúzsky prezident E.Macron, podľa ktorého vývoj znemožňuje, aby Ankara pokročila v rokovaniach o vstupe do Únie. "Vzťahy s Tureckom sú pre EÚ extrémne dôležité," pripustil šéf EK J.-C.Juncker.

Používatelia sociálnej siete Facebook by čoskoro mali na svojom účte vidieť viac  príspevkov svojich priateľov a menej nereklamných oznámení podnikov, médií a politic kých skupín. Najväčšia sociálna sieť na svete sa tak podľa svojho zakladateľa
 M.Zuckerberga chce vrátiť ku koreňom. Zmeny by sa mali prejaviť v priebehu niekoľkých mesiacov. Reklamy sa však nedotknú. Najdôležitejším poslaním Facebooku je podľa Zuckerberga "pomôcť spájať"  ľudí. Sledovanie videí, čítanie správ a aktualít sa podľa neho príliš často stáva len pasívnym zážitkom.

 Nie je vylúčené, že výsledok českých prezidentských volieb bude ovplyvnený prúdom ciele ných dezinformácií. Nebolo by to prvýkrát. Pred minuloročnými voľbami do Poslaneckej  snemovne čelila ČSSD dezinformačnej kampani o lítiu, ktorú rozšíril proruský server Aeronet. Odborníci z ministerstva vnútra i tajné služby preto teraz sledujú, či niekto  neskúsi podsunúť lživú správu o niekom z prezidentských kandidátov. Na Aeronete sa už objavil lživý článok o tom, že niektorí kandidáti majú za úlohu germanizovat Česko a otvoriť krajinu migrantom, píšu české Hospodárske noviny.

ČT TXT