26. 1. 2024

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Moskovský súd rozhodol v piatok o predĺžení väzby amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.
Súd Gershkovichovi predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace. Piatkové súdne konanie prebehlo za zatvorenými dverami, pretože podľa ruských úradov sú detaily prípadu klasifikované ako tajné. Na pojednávaní sa však zúčastnil americký generálny konzul Stuart Wilson.
Gershkovich (32) pracuje pre americký denník The Wall Street Journal (WSJ). On i jeho zamestnávateľ rázne odmietajú akékoľvek obvinenia zo špionáže. Gershkovich sa stal prvým americkým novinárom, ktorý v Rusku takýmto obvineniam čelí od čias Sovietskeho zväzu.
Novinára WSJ zadržali vlani koncom marca počas pracovnej cesty do Jekaterinburgu. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že "konal na príkaz americkej strany a zbieral informácie" o aktivitách jednej zo spoločností ruského vojenského priemyslu, považované za štátne tajomstvo. Rusko podľa AFP tvrdí, že Gershkovicha chytili pri čine, no zatiaľ nezverejnilo nijaké dôkazy o jeho špionážnej aktivite. V prípade uznania viny mu hrozí až 20 rokov väzenia.
Ruský prezident Vladimir Putin v decembri uviedol, že Moskva rokuje so Spojenými štátmi o poslaní Gershkovicha a ďalšieho amerického občana väzneného v Rusku Paula Whelana späť do USA. Kremeľ podľa Putina dúfa, že sa podarí záležitosť vyriešiť, aj keď to podľa jeho slov nie je ľahké.
Gershkovich písal správy z Ruska aj po začiatku invázie na Ukrajinu napriek odchodu mnohých zahraničných novinárov z Ruska.




Nemecko odhalilo rozsiahlu proruskú dezinformačnú kampaň, ktorá používa tisíce falošných účtov na sociálnej sieti X v snahe vyvolať hnev voči pomoci Nemecka určenej pre Ukrajinu. Vyplýva to zo správy nemeckého týždenníka Der Spiegel, ktorý nahliadol do vládnych dokumentov, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.
Odborníci, ktorých poverilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, použili špeciálny softvér na monitorovanie príspevkov na platforme X, predtým známej ako Twitter, zverejnených medzi 20. decembrom a 20. januárom. Narazili pritom údajne na 50.000 falošných používateľských účtov, ktoré spolu vyprodukovali vyše milión príspevkov v nemčine. Spoločnou témou príspevkov bolo obviňovanie nemeckej vlády, že zanedbáva nemeckých občanov a uprednostňuje pomoc Ukrajine vo vojne proti Rusku, uviedol Der Spiegel s odvolaním sa na analýzu ministerstva.
Tieto falošné účty tiež často zverejňovali webové linky na falošné správy zverejňované na weboch, ktoré boli navrhnuté tak, aby sa podobali na skutočné spravodajské portály. Analytici túto dezinformačnú kampaň spojili s kampaňou známou ako Dvojník, ktorú úrady už poznajú a je spájaná s Ruskom.
K odhaleniu kampane prišlo v čase rastúcich obáv z toho, ako by stále sofistikovanejšie dezinformačné kampane mohli ovplyvniť nadchádzajúce voľby.
Na východe Nemecka, kde sa na popredných miestach prieskumov umiestňuje krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), sa totiž tento rok budú konať tri regionálne voľby. V júni sa tiež uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu.
Šéf diplomacie Európskej Únie Josep Borrell tento týždeň upozornil, že rok 2024 bude kritický pre boj proti dezinformačným kampaniam takých aktérov, akým je Rusko. Hlavným cieľom takýchto kampaní budú podľa Borrella najmä voľby.
Svetové ekonomické fórum tento rok taktiež označilo dezinformácie za hrozbu číslo jeden v nasledujúcich dvoch rokoch.

 

Copyright  © TASR 2023