4. 5. 2022

Profily alebo IP adresy šíriace škodlivý obsah by mal úrad zablokovať

  Profily alebo IP adresy šíriace škodlivý 

 Symboly -NBU

obsah by mal úrad zablokovať
 

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) by od októbra mal mať právo z vlastnej iniciatívy rozhodnúť o blokovaní škodlivého online obsahu vrátane IP adries alebo účtov na sociálnych sieťach, ktoré zásadne prispievajú k ohrozeniu kybernetickej bezpečnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú úrad predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Z dôvodu naliehavosti a z dôvodu pretrvávajúceho možného ohrozenia bezpečnosti SR v nadväznosti na vojenský konflikt na Ukrajine má návrh prejsť skráteným pripomienkovým konaním.

Úrad by mal podľa návrhu z vlastnej iniciatívy rozhodnúť o blokovaní obsahu, aktivít alebo činnosti v kybernetickom priestore, ak zistí, že tento je súčasťou aktivít hybridnej hrozby. Konkrétne bude môcť byť blokovaný obsah, ktorý môže mať za následok napríklad oslabenie demokratických inštitútov ústavného zriadenia, cielenú politickú destabilizáciu, spochybnenie základných demokratických hodnôt, radikalizáciu politickej diskusie vo verejnom priestore alebo zásadné zvýšenie nedôvery a napätia medzi rôznymi skupinami osôb v spoločnosti. NBÚ takisto bude môcť zablokovať obsah, ktorého cieľom je ovplyvňovanie demokratických rozhodovacích procesov inak ako ústavným a zákonným spôsobom, prípadne poškodenie alebo ohrozenie bezpečnostných, zahraničnopolitických alebo hospodárskych záujmov záujmy SR.

Blokovanie sa podľa návrhu má vzťahovať na domény alebo doménové záznamy, priame odkazy alebo ich časti, používateľské účty alebo kanály na sociálnych sieťach a komunikačných platformách. „Úrad vykonáva blokovanie v rozsahu nevyhnutnom na dosiahnutie cieľa a spôsobom primeraným vo vzťahu k následkom na majetku, právach a právom chránených záujmoch iných osôb," uvádza sa v návrhu s tým, že podmienkou je predchádzajúci súhlas súdu.

Správu o vydaných rozhodnutiach o blokovaní má podľa návrhu novely NBÚ každoročne predkladať parlamentnému výboru zameranému na kontrolu jeho činnosti.

 

Zdroj: SITA