7. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Sofia Sapegová - Aktuálně.cz

Bieloruský súd odsúdil v piatok ruskú priateľku zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofju Sapegovú na šesť rokov väzenia za "podnecovanie sociálnej nenávisti". Oboch zadržali vlani v máji po tom, ako ich lietadlo smerujúce z Grécka do Litvy nútene pristálo v Minsku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ľudskoprávnu organizáciu Viasna.
Sapegová (24) bola zadržaná v máji spolu s Pratasevičom po vynútenom presmerovaní a pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku – údajne pre vyhrážky o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Let pôvodne smeroval z Atén do Vilniusu.
Spojené štáty, Kanada, Európska únia a Británia uvalili v júni pre tento incident na Bielorusko sankcie a americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo niekoľko predstaviteľov bieloruskej vlády zo zosnovania sprisahania s cieľom únosu lietadla.
Pratasevič utiekol do Európy v roku 2019, odkiaľ sa podieľal na prevádzke telegramových účtov kanálu Nexta, ktorý zohrával významnú úlohu pri mobilizácii protestov proti spornému znovuzvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, píše Reuters.
Po zatknutí sa Pratasevič a Sapegová objavili na videách, kde sa priznávali k svojim údajným činom. Podľa ich priaznivcov však boli videá nahrané pod nátlakom, čo je podľa nich bežnou taktikou miestneho režimu voči kritikom.
Bieloruský novinár čaká na súdny proces v domácej väzbe v Bielorusku.


Novaya Gazeta Launches European Edition in Bid to Dodge Kremlin Censorship  - The Moscow Times
Tlačené vydanie ruských liberálnych protikremeľských novín Novaja gazeta sa v piatok vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v európskej verzii a v Lotyšsku. Informovala o tom agentúra DPA.
Nová verzia novín, ktoré v pôvodnej podobe vychádzali v Rusku trikrát do týždňa, sa teraz nazýva Novaja Gazeta Europe a v spolupráci s lotyšským vydavateľstvom ju pripravujú redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia.
Nové vydanie vyšlo v ruštine i lotyštine, pričom obšírne informuje ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Podľa redakcie malo byť dostupné aj v Estónsku.
Novaja gazeta prestala v Rusku vychádzať koncom marca na nátlak tamojších regulačných úradov. Jej šéfredaktora a nositeľa Nobelovej ceny za mier Dmitrija Muratova 7. apríla obliali neznámi páchatelia farbou a utrpel zranenie očí.
V ten istý deň ruskí nezávislí novinári v exile založili periodikum Novaja Gazeta Europe, ktoré je právne nezávislé od redakcie v Moskve, napísal v úvodníku prvého tlačeného vydania jeho šéfredaktor Kirill Martynov.
Printové vydanie novín zámerne vyšlo krátko pred 9. májom, keď si Rusko vojenskou prehliadkou slávnostne pripomína víťazstvo nad nacistami v druhej svetovej vojne, všíma si DPA.
"Chceme písať pravdu o (prebiehajúcej rusko-ukrajinskej) vojne a spraviť všetko pre to, aby sa skončila," zdôraznil Martynov.
Nejde však len o jednorazové špeciálne vydanie. "Ak sa našim čitateľom bude páčiť to, čo robíme, a budú nás podporovať, zvážime vydávanie týždennej tlačenej verzie Novej gazety (Europe)," povedal ďalej Martynov.
Redakcia a webová stránka novín sídli v Rige, hlavnom meste Lotyšska. Internetová platforma periodika je v Rusku zablokovaná.
Nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica Deutsche Welle taktiež presunula svoje moskovské štúdio do Lotyšska po tom, ako ruská vláda nariadila ukončenie jej vysielania. Podobne ako v Estónsku aj tam žije početná rusky hovoriaca menšina.

Alexander Nevzorov: "Russian opposition leaders wish they weren't locked  up… But they also wish to lock up the others" | UNIAN

Moskovský súd v piatok nariadil zatknutie renomovaného ruského novinára Alexandra Nevzorova za šírenie nepravdivých informácií o ruskej "špeciálnej vojenskej operácií" na Ukrajine. Proces sa konal v neprítomnosti Nevzorova, informuje TASR podľa správy spravodajskej stanice Sky News.
Nevzorova zaradil ruský súd na zoznam medzinárodne hľadaných osôb a v prípade, že sa do Ruska vráti alebo ho tam vydajú, bude zadržaný na dva mesiace.
Manželka novinára v marci na sociálnej sieti Instagram napísala, že sa spolu nachádzajú v Izraeli, kde však neplánujú ostať natrvalo. V tom čase v Rusku začali úrady vyšetrovať novinárove príspevky na sociálnej sieti o tom, že ruská armáda zámerne bombardovala pôrodnicu v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.
Nevzorov označil vyšetrovanie príspevkov za "absurdné" a napísal otvorený list predsedovi Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandrovi Bastrykinovi s výzvou, aby prípad zamietol.
Moskva bombardovanie pôrodnice v Mariupole poprela s tým, že incident zinscenoval Kyjev.
V Rusku schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Copyright  © TASR 2022

Oldřich Kaiser má od denníka Blesk dostať odškodné za ohováranie |  Aktuality.sk

Spoločnosť Czech News Center (CNC), vydavateľ Blesku, má hercovi Oldřichovi Kaiserovi zaplatiť 250.000 korún za nepravdivú informáciu o jeho príbuzenskom vzťahu s komunistickým československým prezidentom Antonínom Zápotockým. Rozhodol o tom dnes Obvodný súd pre Prahu 7, uviedla Česká televízia (ČT). Rozsudok nie je právoplatný. Kaiser už skôr vysúdil 100-tisíc korún, Ústavný súd ale potom rozhodol, že má nárok na vyššie odškodné. Vyjadrenie vydavateľstva ČTK zisťuje. "Žalovanej bola uložená povinnosť zaplatiť žalobcovi do troch dní od právoplatnosti rozsudku zadosťučinenia za nemajetkovú ujmu vo výške 250 tisíc korún," oznámila ČT hovorkyňa súdu Iva Kaňáková. Súd prvého stupňa rovnako ako predtým naopak zamietol žiadosť o odstránenie článkov týkajúcich sa vzťahu Kaisera a Zápotockého. Tvrdenie o príbuzenstve zaznelo v máji 2017 vo videu zo série Potomkovia slávnych na webe Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uviedol, že jeho sesternica je Kaiserovou mamičkou a že hercov otec bol architektom, ktorý pil a dostával stranícke zákazky. Citácie sa potom objavili aj v písanom článku a neskôr v ďalších médiách. Informácie o príbuznosti boli mylné, išlo zrejme o iného Oldřicha Kaisera. Herec preto žiadal ospravedlnenie a odškodnenie. Kaňáková uviedla, že obvodný súd vychádzal z novembrového rozhodnutia Ústavného súdu. Sudca spravodajca Vladimír Sládeček vtedy v odôvodnení uviedol, že stotisícová suma neplní ani satisfakčnú funkciu pre poškodeného, ​​ani preventívnu funkciu pred zverejňovaním nepravdivých informácií. Ústavný súd vytkol všeobecným súdom prílišný mechanický a formalistický prístup, zároveň svoje rozhodnutia riadne neodôvodnili. Podľa Ústavného súdu treba každý prípad neoprávneného zasahovania do osobnostných práv posudzovať individuálne. Kaiser žiadal náhradu päť miliónov korún. Podľa neho by náhrada 100.000 korún znamenala, že by mali bulvárne médiá priestor parazitovať na nielen známych osobnostiach.

 

Copyright  © ČTK 2022