13. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Grécky súd zamietol vo štvrtok žiadosť Malty o vydanie ruskej informátorky zavraždenej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej a nariadil jej prepustenie z väzby. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na štátnu rozhlasovú stanicu ERT.
Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil, že obvinenia vznesené voči ruskej občianke Mariji Jefimovovej (35) boli vágne.
Práve Jefimovová mala poskytnúť zavraždenej maltskej reportérke, ktorá písala o korupčných kauzách, zásadné informácie k jej investigatívnemu materiálu. Ako niekdajšia zamestnankyňa banky sa Jefimovová údajne dostala k dokumentom, na základe ktorých novinárka obvinila manželku maltského premiéra Josepha Muscata, že sa prostredníctvom istej panamskej firmy dostala k úplatku vo výške milión eur z Azerbajdžanu. 
Ženu, ktorú maltské úrady hľadajú od novembra, pretože nereagovala na predvolanie, podozrieva jej niekdajší zamestnávateľ, banka Pilatus so sídlom v ostrovnej krajine, z podvodu. Jefimovová však zrejme po vyhrážkach opustila Maltu ešte v júni minulého roka.
Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija. V súvislosti s jej vraždou pred súd predstúpili traja muži.

Zverejnenie menoslovu viac ako 200 osôb, označených za "žoldnierov" financovaných americko-maďarským miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom s cieľom zvrhnúť vládu, vyvolalo v krajine ďalšie kritické reakcie.
Podľa slov hovorcu Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti Csabu Csontosa slúži zverejnenie takéhoto zoznamu mien na zastrašenie tých, ktorí sú kritickí voči vláde premiéra Viktora Orbána.
Stredoeurópska univerzita (CEU) podporovaná Georgeom Sorosom odsúdila ústami rektora Michaela Ignatieffa zoznam ako "neslýchaný pokus o zastrašenie", ktorý ohrozuje akademické slobody a tým celý maďarský vedecký život. Je neakceptovateľné, aby sa spolupracovníci Sorosom podporovaných organizácií označovali za "žoldnierov". Napriek takýmto útokom je CEU odhodlaná zostať aj naďalej v Budapešti, vyplýva z rektorovho vyhlásenia.
Univerzita hľadá riešenie v súlade s obsahom dohody medzi maďarskou vládou a vedením amerického štátu New York. Zároveň vyzýva maďarského premiéra, aby bez ďalšieho otáľania podpísal túto dohodu a zabezpečil tým v Maďarsku akademické slobody a pre pokrok vedeckého výskumu nevyhnutnú atmosféru, konštatoval rektor.
Informácie priniesli internetový server 24.hu a tlačová agentúra APA.
Júlia Ivanová, úradujúca šéfka maďarskej pobočky medzinárodnej organizácie pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI), sa podľa spomínaných zdrojov vyjadrila: "Nemáme strach, nenecháme sa zastrašiť, budeme pokračovať v našej práci a reprezentovať hodnoty, na ktoré maďarská vláda dávno zabudla." Súčasne pripomenula, že zainteresované organizácie pomáhajú tisíckam ľudí, ktoré by inak zostali bez podpory.
V zozname týždenníka Figyelő, ktorého zverejnenie kritizovala vo štvrtok i časť maďarskej opozície, figurujú členovia ľudskoprávnych organizácií, protikorupčných skupín, zástancovia migrantov, investigatívni novinári a predstavitelia Sorosom podporovanej Stredoeurópskej univerzity, ale aj rómskej nadácie a nadácie pre hendikepované deti v Budapešti. Niektorí zo zoznamu sú už po smrti.
Samotný týždenník reagoval na údajnú hystériu v internetovom vydaní slovami o tom, že niet dôvodu na znepokojenie. Na zoznam, ktorý by sa mal postupne rozširovať, sa môže nechať doplniť ktokoľvek, kto bude periodikum kontaktovať prostredníctvom mailu. Každý, kto sa "hanbí", sa môže nechať z menoslovu vyškrtnúť. Redakcia sa súčasne ospravedlnila za pochybenia v podobe zaradenia už zosnulých osôb.

Copyright © TASR 2018