14. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ekvádorský prezident Lenín Moreno potvrdil v piatok smrť dvoch novinárov a ich vodiča, ktorých uniesli 26. marca. Povedal, že trojica bola "zavraždená". Informovala o tom agentúra DPA.
Obeťami sú dvaja ekvádorskí novinári z denníka Comercio a ich vodič, ktorí zmizli v oblasti Matahye v ekvádorsko-kolumbijskom pohraničí.
Neskôr takzvaný front Olivera Sinisterru, odštiepenecká frakcia Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktorá pôsobí na území Ekvádoru, vydala komuniké s tvrdením, že unesené osoby údajne zahynuli počas vojenskej operácie v oblasti.
Následne sa vo štvrtok objavili neoficiálne informácie o objavení tiel nezvestných. Aj keď úrady vtedy nepotvrdili, že ide o novinárov a ich šoféra, Moreno na svojom konte na sociálnych sieťach napísal, že vzhľadom na krízovú situáciu v krajine sa rozhodol pre okamžitý návrat zo summitu Amerík v Peru.
Moreno v piatok ráno pripustil ako "vysoko pravdepodobné", že traja unesení sú mŕtvi. Prezident však ešte dal únoscom ultimátum, aby preukázali, že rukojemníci sú nažive. Povedal, že ak sa tak do 12 hodín nestane, vydá rozkaz na veľkú vojenskú operáciu.
Ekvádor je hlavnou tranzitnou zónou pre kokaín vyrobený v Kolumbii, pričom z pobrežia Tichého oceánu do Strednej Ameriky a do Spojených štátov sa kontraband prepravuje malými loďami.

Copyright © TASR 2018


Francúzsky komentátor televízie W9 to prehnal pri komentovaní výkonu hráčov Lipska vo štvrtkovom odvetnom zápase štvrťfinále Európskej ligy na pôde Marseille. Denis Balbir mimo priameho prenosu skritizoval hostí za ich aroganciu a opísal ich homofóbnymi nadávkami. Jeho výstup však tajne nahrali a video sa dostalo na sociálne siete. Jeho zamestnávateľ ho suspendoval. "Naša spoločnosť považuje rešpekt k súperovi za základ všetkého za každých okolností," uviedla stanica W9 v stanovisku. Balbir sa prostredníctvom twitteru ospravedlnil, zverejnenie nahrávky však označil za zlomyseľnosť. Marseille doma zvíťazilo 5:2 a postúpilo do semifinále, kde sa stretne so Salzburgom.

Televízny analytik Brian Davis, ktorý komentuje zápasy tímu basketbalovej NBA Oklahoma City Thunder, dostal od svojho zamestnávateľa dištanc na jedno stretnutie za použitie nevhodného výrazu na adresu hviezdneho rozohrávača Russella Westbrooka. Davis pri komentovaní záverečného zápasu Thunder v základnej časti proti Memphisu použil slovo "cotton-pickin." Tento idióm naráža na historické zneužívanie Afroameričanov na bavlnených plantážach počas obdobia otroctva v USA. Davis sa ospravedlnil.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.