13. 4. 2018

RVR sa k súdu o slovenskej hudbe v Exprese vyjadrí po doručení verdiktu

RVR sa k súdu o slovenskej hudbe v Exprese 
vyjadrí po doručení verdiktu

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa vyjadrí k rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave, ktorý vo štvrtok 12. apríla zrušil jej rozhodnutie neudeliť výnimku Rádiu Expres na hranie slovenskej hudby, „až po doručení písomného rozsudku, v ktorom bude obsiahnutá argumentácia súdu“. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková. Ako ďalej konštatovala, na štvrtkovom pojednávaní odznelo, „že súd rozhodnutie RVR zrušil, pretože nepovažoval jeho odôvodnenie za dostatočné. Neznamená to automaticky, že súd sa nestotožnil s rozhodnutím rady neudeliť Rádiu Expres pre rok 2016 výnimky. Z pojednávania vyplynulo, že rozhodnutie zrušil z formálnych, nie vecných dôvodov“.
Hovorkyňa licenčnej rady ďalej upozornila, že vec sa po doručení rozsudku súdu vráti na opätovné prerokovanie radou. Rada „môže znovu rozhodnúť o neudelení výnimky, ako aj svoje rozhodnutie zmeniť“. Michelčíková zároveň zdôraznila, že ide o výnimky z hrania slovenskej hudby v roku 2016. Pre SITA dodala, že z informácií Rady pre vysielanie a retransmisiu vyplýva, že jej rozhodnutie o neudelení výnimky na hranie slovenskej hudby v roku 2016 napadol na súde aj vysielateľ programovej služby Fun Rádio. V roku 2017 tak spravili vysielatelia Rádia Expres, Fun Radia a Rádia Anténa Rock. Spomínané súdne spory sa netýkajú sporu na Ústavnom súde SR. Na Ústavnom súde SR sú námietky voči určeniu zákonnej povinnosti hrať presne vymedzený objem slovenskej hudby. S rozhodnutiami licenčnej rady to nesúvisí. Rada totiž dodržiavanie legislatívnych pravidiel, ktoré jej určil zákonodarca, iba kontroluje.
O tom, že Krajský súd v Bratislave vo štvrtok 12. apríla na pojednávaní zrušil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorým neudelila Rádiu Expres výnimku z povinnosti hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel, informoval agentúru SITA Igor Guttler z PR oddelenia Rádia Expres. Súd podľa informácií z Rádia Expres vrátil vec na nové konanie, pretože rada nepodložila svoje rozhodnutie argumentmi, pre ktoré by rádiu nevznikol nárok na udelenie výnimky. Rádio pripomenulo, že požiadalo o udelenie výnimky začiatkom roka 2016, keďže ich programové zameranie nebolo schopné naplniť zákonom požadované kvóty bez podstatnej zmeny v dramaturgii.
Podľa zákona o vysielaní a retransmisii vysielatelia s licenciou, teda súkromní, musia v súčasnosti (od roku 2017) slovenským dielam vyhradiť najmenej 25 percent času vysielania za kalendárny mesiac. V prvom období od 1. apríla 2016 to bolo 20 percent. Pri vysielateľovi zo zákona, verejnoprávnom Slovenskom rozhlase (RTVS) to bolo najskôr najmenej 30 percent času vysielania hudobných diel za mesiac, a to vo vysielaní každej rozhlasovej programovej služby osobitne a následne 35 percent. Z hranej slovenskej hudby musí byť pritom pätina nová, teda nie staršia ako päť rokov. Túto povinnosť nemusia dodržiavať iba tí, ktorým Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila výnimky. Za nedodržanie povinností súvisiacich s kvótami na vysielanie slovenskej hudby zákon ukladá sankcie. Tie môžu byť nefinančné - upozornenie na porušenie zákona a finančné, pokuty v rozpätí od 99 eur do 1 659 eur.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.