12. 4. 2018

Krajský súd zrušil rozhodnutie rady neudeliť výnimku Rádiu Expres

Krajský súd zrušil rozhodnutie 
rady neudeliť výnimku Rádiu Expres

Krajský súd v Bratislave dnes na svojom pojednávaní zrušil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktorým neudelila Rádiu Expres výnimku z povinnosti hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel. Súd vrátil vec na nové konanie, pretože rada nepodložila svoje rozhodnutie argumentmi, pre ktoré by rádiu nevznikol nárok na udelenie výnimky. Agentúru SITA o tom informoval Igor Guttler z PR oddelenia Rádia Expres. Rádio požiadalo o udelenie výnimky začiatkom roka 2016, keďže ich programové zameranie nebolo schopné naplniť zákonom požadované kvóty bez podstatnej zmeny v dramaturgii.

Podľa platnej právnej úpravy vysielatelia s licenciou musia slovenským dielam vyhradiť najmenej 20 percent času vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac. Nové hudobné diela, teda nie staršie ako päť rokov, musia tvoriť najmenej pätinu vysielaných slovenských hudobných diel. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Jelčová z Odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou RVR.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.