8. 4. 2018

Týždeň slovenského filmu aj na obrazovkách RTVS


Týždeň slovenského filmu 
aj na obrazovkách RTVS 


Na Týždeň slovenského filmu, ktorý štartuje v pondelok 9. apríla v Bratislave, reaguje na svojich obrazovkách aj RTVS. Po televíznych premiérach snímok Baba z ľadu a Piata loď čakajú na divákov v programovej ponuke aj ďalšie slovenské filmy. "Plánujeme odvysielať síce staršie tituly, aby sme sa nebili s tými, ktoré sú momentálne v kinách, ale stále dobré tituly, napríklad Wilsonov, Deti, Koza, Všetky moje deti či film Čistič," uviedla pre TASR riaditeľka Jednotky Zuzana Hudecová.
Verejnoprávna televízia si pripomenie tiež tvorbu filmových architektov Viliama J. Grusku a Romana Rjachovského, ktorí sa tento rok stali držiteľmi národnej ceny Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. "Pána Grusku titulom Ako sa Vinco zaťal a pána Rjachovského si pripomenieme filmom Horúci dych. Okrem toho na Dvojke budú odvysielané aj profilové dokumenty," dodala.
Týždeň slovenského filmu otvorí v predpremiére očakávaná historická dráma Dubček. Prehliadka uvedie 39 slovenských filmov premiérovaných v minulom roku. Premietne sa 22 hraných, 12 dokumentárnych a päť animovaných snímok. Medzi nimi sú filmy, ktoré bodovali v rebríčkoch návštevnosti, aj tie, ktoré majú za sebou úspešnú festivalovú púť a získali významné ocenenia.
Programový dramaturg prehliadky Miro Ulman podčiarkuje, že minulý rok sa do dejín slovenskej kinematografie zapíše ako mimoriadne úspešný. Do slovenských kín prišlo na slovenské filmy takmer 1,5 milióna divákov. Štyri filmy - Všetko alebo nič Marty Ferencovej, Čiara Petra Bebjaka, Únos Mariany Čengel Solčanskej a Cuky Luky film Karla Janáka prepisovali historický rebríček návštevnosti domácich filmov v ére samostatnosti. V uplynulom roku dokonca na prvých dvoch priečkach TOP 10 návštevnosti všetkých filmov v distribúcii figurovali po prvý raz slovenské filmy (Všetko alebo nič, Čiara). "Slovensko zaznamenalo najväčší medziročný percentuálny nárast počtu divákov a hrubých tržieb v kinách v celej Európskej únii," uzavrel Ulman.
Prehliadka potrvá do 15. apríla a nebude len v Bratislave. Vybrané snímky sa v rovnakom termíne budú premietať aj v ďalších deviatich slovenských mestách.



Copyright © TASR 2018