26. 10. 2019

Anketa Neviditeľný herec

Anketa Neviditeľný herec


Víťazmi tohtoročné rozhlasové ankety Neviditeľný herec sa stali Ivan Trojan a Taťjana Medvecká. Medvecká zvíťazila v ankete už po siedmykrát a potvrdila tým pozíciu najúspešnejšej herečky za celú dobu trvania ankety. Tento rok ju poslucháči ocenili za úlohu Marianne v rozhlasovej adaptácii posledného filmu režiséra Ingmara Bergmana Saraband. Trojan cenu získal za rolu Šveca v hre Rudolfa Medka Plukovník Švec. O výsledkoch dnes Český rozhlas informoval v tlačovej správe, výsledky boli vyhlásené na stanici Český rozhlas Dvojka.

V ankete Neviditeľný herec verejnosť hlasuje o najpopulárnejším hereckom výkone na vlnách Českého rozhlasu za uplynulú sezónu. Tento rok bolo nominovaných 33 hercov a herečiek, hlasovalo 1574 ľudí. Poslucháči mohli hlasovať na internete od 29. júna do 29. septembra.

Medveckej poslucháči poslali 493 hlasov. Trojanov výkon v úlohe plukovníka, ktorý zasvätil život legionárskej službe v Rusku, ľudia ocenili 461 hlasmi.

Druhé miesto patrí Jane Strykovej a Janovi Hartlovi. Stryková zaujala 344 hlasujúcich rolou dcéry Marlene Dietrichovej, rozhlasová čítanie knihy Moja matka Marlene Dietrich o súkromí slávnej herečky získala zároveň Cenu čitateľov týždenníka Rozhlas za najobľúbenejšiu rozhlasovú realizáciu. Hartl získal 389 hlasov za rolu svätého Vojtecha. Úloha bývalého Vojtechovo žiaka sa ujal herec Miroslav Táborský a získal za ňu 384 hlasov, ktorá ho vyniesla na tretiu priečku. V ženskej kategórii získala tretie miesto Zdenka Procházková za rolu Židovky Rozálie Lautmannové v hre Obchod na korze. Za tú istú rolu už tento rok herečka dostala rozhlasovú cenu Thálie.

V uplynulých ročníkoch sa víťazmi ankety stali napríklad Josef Somr, Viktor Preiss, Luděk Munzar, Tomáš Töpfer, Vilma Cibulková, Eliška Balzerová, Daniela Kolářová alebo Simona Stašová.

Copyright © ČTK 2019