25. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spravodajská televízia ČT24 bude dnes celý deň vysielať priamo z brnianskej vily Tugendhat, kde si bude pripomínať 25. výročie podpísania zmluvy o rozdelení Československa. Signatármi boli vtedajší premiéri ČR a SR Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Informoval o tom dnes portál Českej televízie (ČT).
Špeciálne vysielanie sa začne už o 08.50 h SELČ a bude ho moderovať Jakub Železný. Každú hodinu ponúkne divákom ČT24 kontinuálne vstupy do vysielania, napríklad rozhovory s českým filozofom Janom Sokolom, politológom Ladislavom Cabadom alebo s riaditeľkou vily Tugendhat Ivetou Černou.
Na pravidelné vstupy nadviaže program Deväťdesiatka, jeho hosťami budú tiež bývalá slovenská premiérka a sociologička Iveta Radičová, riaditeľ knižnice Václava Havla Michael Žantovský, ekonóm Oldřich Dědek a politológovia Jiří Pehe a Lubomír Kopeček.
Celodenné špeciálne vysielanie ukončí relácia Udalosti, komentáre, kde vystúpia predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka, predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, expremiér ČR Petr Pithart a niekdajší slovenský minister zahraničných vecí Milan Kňažko.
Diskusiu štvorice hostí budú dopĺňať rozhovory s Klausom a Mečiarom, nakrútené exkluzívne pre tento špeciál, napísal dnes portál ČT.

Telo bez hlavy patriace švédskej novinárke Kim Wallovej, ktorej smrť počas plavby v amatérsky vyrobenej ponorke je stále záhadou, sa našlo obnažené. Dánski policajti teraz pátrajú po jej oblečení, informovala polícia.
      Tridsaťročnú Wallovú videli naposledy živú 10. augusta večer, keď nastupovala v dánskej metropole Kodaň do ponorky Petra Madsena, dánskeho nadšenca pre kozmické lode a ponorky. Príčina novinárkinej smrti nie je ešte známa, dodala polícia. Tá zatkla Madsena pre podozrenie zo zabitia.
      Prokurátor Jakob Buch-Jepsen včera uviedol, že polícia podľa očakávania vznesie na pojednávaní voči Madsenovi predbežné obvinenia z vraždy a neetického zaobchádzania s pozostatkami. Pojednávanie stanovené na 5. septembra sa bude zaoberať tým, či je potrebné predĺžiť mužovu väzbu pred súdnym procesom.
      Potápači a členovia dánskeho úradu pre núdzové situácie prečesávajú pobrežie a pobrežné vody pri ostrove Amager v Kodani, kde Wallová údajne zomrela. Hľadajú oranžovú rolákovú blúzku, čierno-bielu sukňu a biele tenisky, oznámil hovorca kodanskej polície Steen Hansen.
      Cyklista našiel jej telo v pondelok 21. augusta. Polícia uviedla, že hlava, ruky a nohy boli od tela "úmyselne odrezané". Testy DNA potvrdili, že telo patrí Wallovej a vyschnutá krv nájdená vo vnútri ponorky, ktorá sa počas plavby akosi náhle pokazila a potopila, sa takisto zhoduje s novinárkinou DNA.
      Potopenie plavidla podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v ňom nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
      Tento muž podozrivý zo zabitia Wallovej však neskôr svoju výpoveď zmenil a povedal, že zahynula pri nehode na palube a následne jej telo vyhodil do vody v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.
      Podľa novinárkinej rodiny Wallová pracovala na reportáži o Madsenovi (46), ktorý sníval o vypustení vesmírnej lode s ľudskou posádkou.
      Dánske bulvárne noviny Ekstra Bladet s odvolaním sa na nemenované zdroje napísali, že Madsen požiadal, aby ho premiestnili na samotku, údajne zo strachu, že ho vo väzení napadnú.


Copyright TASR ©2017

V rámci tohtoročného udeľovania MTV Video Music Awards (VMA) vystúpia aj anglický spevák Rod Stewart, americká formácia DNCE a speváčka Demi Lovato. Podujatie sa uskutoční 27. augusta v kalifornskom Inglewoode, no všetci menovaní sa počas neho predstavia v Las Vegas. Sedemdesiatdvaročný rodák z Londýna spolu s DNCE predvedie novú verziu svojho hitu Da Ya Think I'm Sexy?. Dvadsaťpäťročná interpretka zase zaspieva svoj najnovší singel Sorry Not Sorry, ktorý je nominovaný v novej kategórii Skladba leta. V nej súťaží napríklad aj pieseň Despacito od Portoričanov Luisa Fonsiho a Daddy Yankeeho.
Na tohtoročnom udeľovaní MTV VMA vystúpia aj Ed Sheeran, Miley Cyrus, Lorde, The Weeknd, Fifth Harmony, Thirty Seconds To Mars, Shawn Mendes, Gucci Mane, Logic, Khalid, Julia Michaels, Post Malone či Katy Perry, ktorá bude celé podujatie aj moderovať. Počas večera sa predstaví aj speváčka Pink, ktorá dostane Michael Jackson Video Vanguard Award za úspechy v oblasti hudby a filmu.
Zoznamu kandidátov na tohtoročné MTV Video Music Awards dominuje Kendrick Lamar, ktorý je nominovaný až v ôsmich kategóriách. Okrem iného zabojuje o titul Umelec roka, Video roka aj Najlepšie hip-hopové video. Katy Perry a The Weeknd majú po päť a Bruno Mars štyri nominácie.
MTV siahla k čiastočným zmenám v kategóriách, keď v tomto roku po prvý raz nebude udeľovať ocenenia pre najlepšiu speváčku a najlepšieho speváka a tieto dve kategórie začlenila pod jednu - Umelec roka.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.